Jak testujeme

V mezinárodním srovnávacím testu: 28 multimediálních přehrávačů, z toho dva mobilní telefony a jedna herní konzole.
Ceny: v e-shopech v listopadu 2008.

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Zvuk 20 %, ochrana sluchu 0 %, bateriový provoz 15 %, praktické použití 40 %, mobilita 10 %, odolnost 5 %, víceúčelnost 10 %.
  • Zvuk
    Zkouší se pomocí panelu pěti zkušených hodnotitelů. Přehrávají se rockové, popové a klasické skladby ve formátu MP3 za datových toků o hodnotách 128, 192 a 256 kbit/s. Poslech se hodnotí při použití dodávaných a kvalitních sluchátek. Míra hluku pronikající do okolí se měří pomocí umělé hlavy.
  • Ochrana sluchu
    Měření maximální hladiny akustického tlaku na ucho za použití dodávaných sluchátek při maximální hlasitosti. Neovlivňuje celkové hodnocení kvality.
  • Bateriový provoz
    Po třech cyklech nabití a vybití se měří provozní doba s plně nabitou baterií (dodávanou výrobcem nebo NiMH baterií). Se zapnutou funkcí opakování skladeb se přehrávají MP3 skladby o datovém toku 128 kbit/s, o hlasitosti 75 dB a, je-li to možné, s vypnutým podsvícením displeje. Doba nabíjení je měřena za použití dodávané nabíječky (USB či zásuvkové). K tomu se hodnotí, zda je možná výměna baterií.
  • Praktické použití
    Pět testujících zdatných v práci s počítači hodnotí návod k použití, mimo jiné jeho úplnost, srozumitelnost a rady při potížích. Navíc je hodnoceno také uvedení do provozu (zohledňuje se i první nabití baterií, spojení s počítačem, případná instalace softwaru). Dále běžný provoz (mj. nahrávání skladeb do přístroje, automatická synchronizace, čas potřebný ke zkopírování 100 MB dat, možnost mazání skladeb v přehrávači apod.), obsluha a navigace (forma a uspořádání ovládacích prvků, struktura menu), čitelnost displeje, stejně jako rychlost zapnutí (čas přechodu z vypnutého nebo stand-by stavu do zadání a přehání první skladby).
  • Mobilita
    Hodnotí se pohodlnost nošení, tedy hmotnost, objem a použitelnost dodávaného příslušenství k nošení a vhodnost přístroje pro běhání (přepínání skladeb či úprava hlasitosti „naslepo“ apod.).
  • Odolnost
    Zkoušky zaměřené na výskyt ostrých hran a rohů, odolnost proti otěru a nárazu a mechanickou odolnost.
  • Víceúčelnost
    Zhodnocení počtu podporovaných hudebních, obrazových a video formátů, možností připojení, napájení, velikosti paměti, dodávaného software a rozšiřujících funkcí vztažených k přehrávání hudby a také další výbavy (např. hry, hodiny).

Přihlásit