Jak testujeme varné desky

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení: digestoře (režim odsávání i recirkulace)

  • funkce: 50 %
  • hlučnost: 25 %
  • obsluha: 20 %
  • zpracování: 5 %

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení: varné desky s odsáváním par (režim odsávání i recirkulace)

  • funkce: 40 %
  • hlučnost: 10 %
  • obsluha: 25 %
  • spotřeba el. energie: 15 %
  • bezpečnost: 10 %

Zkoušku odsávání par absolvují digestoře i varné desky pouze v režimu odsávání; zkoušku odstranění zápachu pak jen v režimu recirkulace.

Poznámka

V roce 2022 došlo k drobné revizi testovacího programu, která se týkala varných desek s odsáváním par v režimu odsávání. Výsledky dotčených modelů publikované dříve jsme přepočítali dle upravených kritérií. Jejich hodnocení se tak může od původní publikace v některých ohledech mírně lišit.

Funkce

Při testu absorpce mastnoty sledujeme schopnost filtrů zachycovat mastnotu a s tím spojenou efektivitu odsávání. Postupujeme podle normy ČSN EN 61591. Nejprve zvážíme dosud nepoužité filtry, nainstalujeme je zpět a digestoř zapneme na nejvyšší výkon. Na testovací plotnu umístíme hrnec, zahřejeme ho na 250 °C a kapeme do něj směs kukuřičného oleje a vody. Po půl hodině vypneme sporák, digestoř však necháme ještě dalších deset minut běžet. Na závěr filtry opět zvážíme a vypočteme, kolik oleje pochytaly.

Zkoušku odsávání par provádíme jen v režimu odsávání a měříme v ní, jak rychle dokáže digestoř snížit vlhkost z 90 na 60 % (v místnosti o velikosti cca 22 m3). Všechny digestoře jsou shodně umístěny ve výšce 60 cm nad varnou plochou, na níž jsou umístěny čtyři hrnce s vroucí vodou. Ve chvíli, kdy vlhkost v místnosti dosáhne 90 %, spustíme odsávání na nejvyšší stupeň a měříme čas, potřebný ke snížení vlhkosti na 60 %. V rámci sledování účinnosti odsávání hodnotíme také to, zdali se na digestoři sráží pára, vytvářejí kapky (na konstrukci, v okolí filtru či vzadu na zdi) nebo jestli kapky z filtru padají zpět na varnou plochu. Tyto skutečnosti totiž poukazují na horší schopnost odsávání par.

Další zkouška, ověřující schopnost odstraňovat zápach, probíhá jen v režimu recirkulace. I během ní jsme použili laboratorní místnost o rozloze 22 m2. Na sporák rozpálený na 170 °C jsme umístili hrnec, do nějž jsme po dobu 30 minut kapali v pravidelných intervalech směs destilované vody a methylethylketonu – kapaliny, jež má ostrou, sladkou vůni připomínající karamel a aceton. Intenzitu zápachu jsme během testování měřili pomocí plamenoionizačního detektoru. Čím více se podařilo digestoři intenzitu aroma snížit, tím lepší známku obdržela.

U varných desek s integrovaným odsáváním hodnotíme kromě efektivity odsávání také funkce varné desky (viz Jak testujeme indukční varné desky).

Hlučnost

Míru hlučnosti měříme na základě norem ČSN EN 60704-1:2010 a 60704-2-13:2016. Do hodnocení se promítá maximální hlučnost změřená při spuštění nejvyšší rychlosti odsávání daného režimu. Tři laboratorní odborníci dále subjektivně posoudili, nakolik je vydávaný zvuk nepříjemný či rušivý.

Varné desky s integrovaným odsáváním par získávají hodnocení za hlučnost varné desky (subjektivní hodnocení) i integrovaného odsávání (maximální změřená hlučnost a subjektivní hodnocení).

Obsluha

Hodnocení obsluhy provádí tři laboranti. Zahrnuje srozumitelnost návodu k použití a náročnost instalace. Dále sleduje ergonomii přístroje, konkrétně umístění ovládacích tlačítek, nebo skutečnost, zda digestoř nebrání ve výhledu nebo v přístupu k pracovní ploše. U digestoří dále hodnotíme osvětlení – konkrétně jeho intenzitu, jas a stejnoměrnost. Nakonec vyzkoušíme snadnost čištění vnějších a vnitřních částí nebo výměnu lamp či filtrů.

U varných desek s integrovaným odsáváním par hodnotíme v rámci obsluhy také použití přídavných funkcí varné desky nebo použití plotýnek.

Zpracování

Při hodnocení zpracování digestoře (u varných desek zpracování nehodnotíme) vizuálně kontrolujeme kvalitu konstrukce i použitých materiálů. Zjišťujeme, jak jsou provedeny ovládací prvky, trubka odtahu, povrch digestoře, filtry nebo zda někde nenarazíme na ostré hrany a výčnělky.

U varných desek s integrovaným odsáváním par se dál do celkového hodnocení započítává spotřeba elektrické energie a elektrická bezpečnost.

Přihlásit