Jak testujeme videokamery

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Obraz 40 %, zvuk 15 %, fotoaparát 5 %, obsluha 25 %, provozní doba 5 %, vybavenost 10 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Obraz 

Testováno při nejvyšším nastavení kvality obrazu se zapnutými automatickými funkcemi při denním, umělém a slabém osvětlení. Videokamery byly umístěny na otočném stojanu a záznamy pořízeny pro statický záběr, při pohybu v záběru statickou kamerou a při švenkování. Dále byla hodnocena rychlost a kvalita automatického ostření či účinnost stabilizace obrazu a její vliv na kvalitu obrazu.

Zvuk 

Hodnoceny záznamy mluveného slova a klasické hudby pořízené ve zvukově izolované místnosti vestavěným a pokud možno externím mikrofonem. Kromě samotné kvality záznamu zvuku se bere v potaz případný hluk kamery v nahrávce (zvuky mačkání tlačítek, práce zoomu a dalších mechanických částí při zacházení s videokamerou). Dále posuzována kvalita filtru větru.

Fotoaparát

Hodnocena ostrost obrazu, věrnost barev, kontrast či dynamika barev při nejvyšším nastavení kvality fotografií, dále funkce automatického ostření. Fotografie posuzovali odborníci na vysoce kvalitním monitoru srovnáním s referenčním snímkem.

Obsluha 

Posouzení návod k použití, snadnost výměny médií či baterií, ovládání kamer a jejich funkcí při natáčení a přehrávání, pohodlnost úchopu, čitelnost a použitelnost hledáčku a displeje, kvalita dálkového ovládání, rychlost odezvy přístrojů a přenos dat do PC.

Provozní doba 

Hodnocení provozní doby při natáčení videa v nejvyšší kvalitě s plně nabitými dodávanými bateriemi. Kamery byly během testu umístěny na otáčející se podložce, aby musely neustále zaostřovat jako při běžném používání.

Vybavení 

Posouzení rozsahu funkcí, vlastností videokamer a možností připojení.

Přihlásit