Jak testujeme externí pevné disky

V testu: 27 externích pevných disků, z toho jedenáct 3,5 palcových s kapacitou 1 TB (1000 GB) a šestnáct 2,5 palcových o velikosti 500 GB
Ceny: v e-shopech v srpnu 2010
 

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Výkonnost 45 %, odolnost 20 %, vztah k životnímu prostředí 10 %, obsluha 15 %, vybavení 10 %
  • Výkonnost
    Testováno na běžně dostupném PC vyšší třídy a novější konstrukce s operačním systémem Windows 7 64-bit při použití stejného diskového obrazu. Rychlost čtení, zápisu a přístupových časů byla měřena vhodnými analytickými programy. Dále byl sledován čas nutný pro zkopírování souboru o velikosti 1 GB na disk a zpět, a také pro sadu zhruba 2000 souborů různých velikostí o celkovém objemu 1 GB. Měření probíhalo vždy třikrát pro prázdný a téměř plný disk.
  • Odolnost
    Zahřívání:
    na povrchu a uvnitř disku před, po 15 a po 90 minutách procesu čtení dat (sledování filmu v DVD kvalitě z disku). Pádové zkoušky: 2,5 palcové disky ve vypnutém stavu absolvovaly deset pádů na dřevěnou desku z výšky 75 cm; pokud test přežily, proběhla stejná zkouška za provozu. U 3,5 palcových disků hodnoceno riziko jejich převrácení na stranu při umístění na pracovní ploše.
  • Vztah k životnímu prostředí
    Spotřeba:
    napětí a energetická spotřeba měřeny speciálními USB a síťovými adaptéry ve vypnutém stavu, v pohotovostním režimu, za provozu a během zapínání disku. Hlučnost: akustický tlak ve vzdálenosti 1 m.
  • Obsluha
    Odborník posuzoval tištěné a elektronické uživatelské příručky. Testující hodnotili zapojení a uvedení do provozu, případně instalaci požadovaného softwaru, dále ovládací prvky, popisky a snadnost použití, mobilitu (velikost, hmotnost, kabeláž) a ochranu proti poškození při přepravě.
  • Vybavení
    Programy, jejich funkčnost a použitelnost (s ohledem na zkušební či plné verze), dodatečné vybavení, vlastnosti a funkce (s ohledem na jejich význam).

Přihlásit