Databáze nebezpečných výrobků

Dollarstore napěňovač mléka

Hlášení RAPEX 15/2021

Elektrický napěňovač mléka.

Typ výrobku 11158
Kategorie Domácnost - Kuchyňské potřeby
Riziko Chemické, ohrožení životního prostředí
Nebezpečí

Výrobek obsahuje nadměrné množství olova (naměřená hodnota: až 72,7 %) a polybromované difenylethery (PBDE); zejména nonaBDE a dekaBDE (naměřené hodnoty: až 0,4 %, respektive 0,6 % hmotnostních). Olovo a PBDE mohou migrovat do mléka. Účinky olova mohou způsobit vývojovou neurotoxicitu u malých dětí a kardiovaskulární obtíže a nefrotoxicitu u dospělých. Olovo také představuje riziko pro životní prostředí. Kromě toho může dekaBDE způsobovat poruchy neurovývojového chování a je velmi perzistentní a bioakumulativní, což představuje riziko pro lidské zdraví a životní prostředí.

Země původu Čína
Padělek Ne
Rozpor s

Výrobek nevyhovuje požadavkům směrnice Komise o omezení používání určitých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (Směrnice RoHS 2), ani Nařízení o perzistentních organických znečišťujících látkách (Nařízení POP) a nařízení REACH.

Čárový kód 7330878111588
Země záchytu Ohlašující: Švédsko
Opatření přijatá v ohlašující zemi

Dobrovolná opatření: zničení výrobku (výrobce).

Datum publikace 20.04.2021
Zdroj: RAPEX - jednotný trh EU

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

  • Milan G. 21.4.2021 15:09

    Bohužel u některých nebezpečných výrobků není zřejmé, které části výrobku se zjištěné nebezpečí, např. obsah nebezpečných látek, týkají. Příkladem může být "napěňovač mléka" z Číny. Není jasné jestli olovo je v nebezpečné míře obsaženo v kovové viditelné části, tedy pracovní spirále nebo v motorku (kromě baterií) nebo v materiálu plastového pouzdra. Že by měkké olovo bylo použito v materiálu (slitině) spirály se i jeví málo pravděpodobné, snad jedině v pokovení. Rovněž tak látky typu PBDE, nonaBDE, dekaBDE které bývají součástí barev a plastických hmot mohou sice představovat zátěž pro životní prostředí, nemají však jistě přímý vliv, respektive nepředstavují bezprostřední nebezpečí při běžném používání výrobku, protože potravina se nedostává do styku se závadnou součástí. V tomto případě si myslím, že "vyhození" výrobku je mnohem nebezpečnější pro životní prostředí než jeho další bezpečné používání v domácnosti. Zároveň si nemyslím, že občasné minutové napěnění mléka představuje jakékoliv nebezpečí pro lidské zdraví. To by se ta spirála musela po několikerém použití v tom mléce rozpustit. Když vezmeme v úvahu, že minimálně do poloviny minulého století se používaly olověné trubky v rozvodech pitné vody a národ nevymřel, tak mi přijde hodnocení tohoto výrobku jako přinejmenším malicherné, lépe řečeno, co do obsahu, nedostačující a povrchní.

    reagovat

    R R
Poprvé zveřejněno v angličtině v rámci Týdenního přehledu notifikací RAPEX Generálním ředitelstvím pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise na oficiální stránce Evropské unie "Europa" prostřednictvím Rychlého výstražného systému EU pro nepotravinářské spotřebitelské výrobky (RAPEX) http://ec.europa.eu/rapex © European Union, 2005 - 2024 Oficiální kontaktní místa členských zemí a zemí EFTA-EEA poskytují informace v těchto týdenních přehledech. Podle ustanovení Přílohy II.10 ke směrnici o všeobecné bezpečnosti výrobků (2001/95/ES) nese odpovědnost za informaci notifikující strana. Komise nepřebírá žádnou zodpovědnost za přesnost poskytnutých informací. dTest, o.p.s., zajišťuje pouze strojový překlad záznamů zveřejněných v týdenním přehledu notifikací RAPEX do českého jazyka, rozhodující je anglické originální znění. dTest o.p.s., neodpovídá za přesnost a úplnost uvedených informací.

Přihlásit