Jak testujeme zimní pneumatiky

V mezinárodním testu, který se uskutečnil společně se sdružením ADAC a jinými evropskými automobilovými kluby a spotřebitelskými organizacemi, podrobilo pět expertů zkouškám 35 sad zimních pneumatik a dvoje celoroční, z toho 18 s parametry 175/65 R14, dále 19 výrobků s parametry 195/65 R15, včetně jedné sady protektorovaných pneumatik.

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Jízda na mokrém povrchu vozovky 30 %, na sněhu 20 %, na zledovatělém povrchu 10 %, na suchém povrchu vozovky 10 %, vztah k životnímu prostředí 30 %.
  • Snížení hodnocení
    Celkové hodnocení kvality mohlo být jen o půl bodu lepší než hodnocení výrobku za výkon na mokrém povrchu vozovky.
    Byl-li obsah polycyklických aromatických uhlovodíků »dostatečný« nebo horší, mohlo být hodnocení vztahu k životnímu prostředí lepší jen o jednu známku.
  • Mokrý povrch vozovky
    Ovladatelnost (handling): hodnocení času a subjektivní posouzení zkušebních jezdců na trati o délce 1900 m; trať byla trvale smáčena. Brždění: na asfaltu a betonu za neustálého deště z rychlosti 80 na 20 km/h. Aquaplaning na rovné dráze: povrch vozovky s loužemi vody o hloubce 7 mm, jízdy při konstantní rychlosti a se zrychlením. Aquaplaning v zatáčkách: kruhová dráha o délce 200 m s úsekem trvale smáčeným deštěm (hloubka vody 4 mm); jízda s konstantním natočením volantu při rychlosti 70 až 100 km/h. Vedení do stran (zatáčky): jízda po asfaltovém okruhu při dešti a se zvyšující se rychlostí vozidla.
  • Sníh
    Brždění: zkoušky na pevně ujetém sněhu, kdy vozidla vybavená systémem ABS brzdila z rychlosti 30 na 5 km/h. Dojezd: měření tažné síly v závislosti na skluzu. Vedení do stran: jízdy na čas v průsmyku a se stoupáním vozovky od 9 do 12 %.
  • Zledovatělý povrch vozovky
    Brždění: z rychlosti 25 km/h až do stavu nečinnosti vozidla. Dojezd: jako u sněhu. Vedení do stran (zatáčky): jízda po kruhové dráze o průměru 18 m.
  • Suchý povrch vozovky
    Jízda na vysokorychlostní dráze a subjektivní posouzení držení stopy. Brždění: ze 100 km/h na 1 km/h.
  • Vztah k životnímu prostředí
    Odolnost proti opotřebení: zkoušky na úseku o délce 5000 km, dále na zkušebním zařízení a namátkové kontroly při jízdě v konvoji na úseku o délce 10 000 km. Měření hloubky profilu vždy na 24 místech pláště. Valivý odpor (odvalování): měření spotřeby pohonných hmot při rychlostech 80, 100 a 130 km/h. Hluk: uvnitř vozidla – subjektivně při jízdách na suchém asfaltu při rychlostech od 30 do 80 km/h, venkovní – subjektivní posouzení záznamů snímací hlavy (pojezdový hluk na asfaltové dráze standardu ISO, rychlost 80 km/h, vypnutý motor), jakož i měření v dB(A). Obsah polycyklických aromatických uhlovodíků: postup dle návrhu směrnice EU.
  • Rychlostní zkouška
    Test na venkovním zkušebním zařízení, který pneumatiky absolvovaly nad rámec jejich nejvyšší přípustné, resp. dovolené rychlosti (tj. nad rámec normy DIN 78051).

Přihlásit