Crashtest Audi A4 2015

Audi A4 Galerie (7)

2015
Dospělí cestující
Děti
Chodci
Aktivní bezpečnost

Dospělí cestující

  • 90%

Děti

  • 87%

Chodci

  • 75%

Aktivní bezpečnost

  • 75%

Dospělí cestující

  • 90%

34,5 bodů / 90 %

  • Dobrá
  • Přijatelná
  • Průměrná
  • Slabá
  • Nevyhovující
Čelní náraz částí vozu 7,1 bodů

Spolujezdec

Řidič

Čelní náraz celou šíři vozu 7 bodů

Spolujezdec

Řidič

Boční náraz 15 bodů

Vozidlo

Sloup

Zpětný náraz 2,4 bodů

Přední sedadlo

Zadní sedadlo

Děti

  • 87%

43 bodů / 87 %

  • Dobrá
  • Přijatelná
  • Průměrná
  • Slabá
  • Nevyhovující
Dosažené výsledky v testu 24 bodů
Osmnáctiměsíční dítě 12 bodů

Testovaná autosedačka:
Audi ISOFIX basis + Kindersitz G1

Způsob uchycení:
isofixová základna
proti směru

Tříleté dítě 12 bodů

Testovaná autosedačka:
Audi ISOFIX basis + Kindersitz G1

Způsob uchycení:
isofixová základna
proti směru

Bezpečnostní prvky na ochranu dětí 7 bodů


i-Size

Instalace dětské autosedačky 12 bodů

Maxi Cosi Cabriofix(Bezpečnostní pás)

snadná
obtížná
ohrožující bezpečnost
nelze umístit

Chodci

  • 75%

27,4 bodů / 75 %

  • Dobrá
  • Přijatelná
  • Průměrná
  • Slabá
  • Nevyhovující
Ochrana chodců27,4 bodů
Ochrana chodců
  • Hlava16,6 b
  • Pánev5,5 b
  • Nohy5,3 b

Aktivní bezpečnost

  • 75%

9,9 bodů / 75 %

  • Dobrá
  • Přijatelná
  • Průměrná
  • Slabá
  • Nevyhovující

Specifikace

Testovaný model 2.0 TDI S tronic
Karoserie čtyřdveřový sedan
Rok uvedení na trh 2015
Pohotovostní hmotnost 1564 kg
Třída střední třída

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující se při čelním nárazu nijak nedeformoval. Audi A4 poskytuje podobnou úroveň ochrany cestujícím bez ohledu na jejich velikost a pozici. Při čelním nárazu do překážky celou šíří vozu byla ochrana všech částí těla řidiče dobrá až na oblast hrudníku, která je chráněna přijatelně, v případě spolujezdce na zadním sedadle byla ochrana také dobrá až na oblast hrudníku, kde je průměrná.

Při bočním nárazovém testu byla ochrana všech částí těla dobrá a A4 získala maximální počet bodů. Ve více závažném bočním nárazovém testu do sloupu byla zjištěna zvýšená síla působící na žebra. Ochrana hrudníku proto byla vyhodnocena jako průměrná.

Přední i zadní sedadla a opěrky hlavy poskytly dobrou ochranu hyperextenze krku (zranění krční páteře) v případě nárazu zezadu.

Systém autonomního krizového brzdění je součástí standardní výbavy A4 a funguje také při nízkých rychlostech typických pro jízdu ve městě, při které dochází k častým zraněním způsobeným zpětným nárazem. V testech Euro NCAP si vysloužil dobrou známku.

Ochrana dětí

V nárazových testech byly figuríny simulující 18měsíční i tříleté dítě posazeny do autosedaček proti směru jízdy. V testech ochrany tříletých i 18měsíčních dětí získala A4 maximální počet bodů. Airbag pro přední sedadlo spolujezdce lze deaktivovat a umístit dětskou sedačku proti směru jízdy. Informace pro řidiče o stavu airbagu jsou zřetelné, a systém proto byl odměněn. Všechny typy dětských zádržných systémů, pro které je vůz určen, mohou být správně nainstalovány a vhodně umístěny ve vozidle.

Ochrana chodců

Vozidlo je vybaveno aktivní kapotou, která se při srážce s chodcem nadzvedne. Díky tomu se zvětší vzdálenost od tvrdých součástí motoru. Téměř ve všech testovaných oblastech byly uděleny dobré nebo přijatelné známky. Nárazník chrání nohy chodců průměrně až dobře. Systém autonomního krizového brzdění je součástí standardní výbavy vozu, jeho funkcionalita však bude do celkového hodnocení testů Euro NCAP zahrnuta až v roce 2016.

Aktivní bezpečnost

Elektronická kontrola stability vozu je součástí standardní výbavy stejně jako signalizace nezapnutí bezpečnostních pásů pro obě řady sedadel, systém autonomního krizového brzdění a nastavitelný omezovač rychlosti. Systém autonomního krizového brzdění pracuje v nižších i vyšších rychlostech a v testech si vedl dobře. Systém udržení vozidla v jízdním pruhu je součástí příplatkové výbavy, ale nebyl hodnocen, protože se neočekává, že jím bude vybavena většina vozidel. 

Předpínače předního bezpečnostního pásu ano - i pro zadní sedadla
Omezovače síly na předním bezpečnostním pásu ano - i pro zadní sedadla
Čelní airbag řidiče ano
Čelní airbag spolujezdce ano
Boční airbag ano - pro zadní sedadla součástí příplatkové výbavy
Okenní airbag ano - i pro zadní sedadla
Přední ISOFIX ano - součástí příplatkové výbavy
Zadní ISOFIX ano
Elektronická kontrola stability ano
Aktivní ochrana chodců ano
Autosedačky i-Size ano
Omezovač rychlosti ano
Systém pro udržení vozu v jízdním pruhu ano - součástí příplatkové výbavy
Systém autonomního krizového brzdění ano

Systémy pro minimalizování následků nebo předcházení nehody
2012 – Systém na ochranu posádky

Systém detekuje nouzový manévr a připraví vozidlo a jeho zádržné systémy na případný náraz. Brzdy a kontrola stability poskytují trvalou zpětnou vazbu do systému, pokud jde o podélné a příčné zrychlení i zpomalení. Pokud systém indikuje kritický manévr při rychlostech nad 30 km/h, použije elektronické předpínače a napne přední bezpečnostní pásy. Díky tomu je zamezen pohyb osob do pozic, ve kterých by mohly být při nárazu pravděpodobně zraněny.

Elektrické předpínače pásů používané Systémem na ochranu posádky jsou reverzibilní a liší se od jednorázových pyrotechnických předpínačů, které jsou využívány během nárazu. Pokud nedojde ke kolizi, elektronické předpínače se deaktivují a jízda pokračuje normálně dál.

Dvě úrovně napnutí bezpečnostních pásů systém umožňuje v závislosti na rizikovosti situace. Nižší úroveň může být řidičem zakázána, ale vyšší se vždy aktivuje ve vysoce kritických situacích. Ve chvíli, kdy systém zjistí vysoké boční zrychlení, uzavírá boční i střešní okna. To napomáhá zabránit vniknutí cizích předmětů do prostoru kabiny při bočním nárazu. Systém na ochranu posádky je k dispozici pouze při rychlostech nad 30 km/h. V méně kritických situacích je rozhodnutí na řidiči, zdali tuto funkci deaktivuje.

Jaký je přínos systému?

Pozice cestujících je rozhodující pro účinnou ochranu při bočním nárazu. Bezpečnostní pásy a airbagy nefungují natolik efektivně, pokud cestující sedí mimo očekávanou pozici před nárazem. Nicméně nouzové manévry, které přicházejí na řadu před nehodou jako například prudké vybočení nebo brzdění často vedou ke změně pozice. Odhaduje se, že pokud by podobným systémem na ochranu posádky byla vybavena všechna vozidla, snížil by se počet úmrtí o čtyři tisíce a počet vážných zranění až o dvacet tisíc.



Další užitečné bezpečnostní systémy
2012 – Multikolizní brzda

Multikolizní brzda je systém, který dokáže zabránit nebo zmírnit následný náraz, pokud bylo vozidlo účastníkem nehody. Jestliže byl airbag aktivován v reakci na primární náraz, do systému elektronické stability vozidla (ESC) je odeslán požadavek, aby došlo k zabrzdění vozidla. Pokud je brzdový systém neporušen do té míry, že je schopen brzdit bezpečně a efektivně, vozidlo je automaticky zpomaleno na rychlost 10 km/h, takže k dalšímu nárazu, například do jiného vozidla nebo dopravní značky, nedojde nebo bude méně závažný.

Při brzdění se zapnou výstražná a brzdová světla, výstražná zůstanou svítit i po zastavení vozu. V případě vážného primárního nárazu řidič zřejmě nebude schopen ovládat vozidlo, a systém Multikolizní brzdy proto autonomně a bezpečně sníží rychlost. Ovšem v situaci, kdy řidič vyhodnotí, že brzdění po počátečním nárazu by bylo samo o sobě riskantní (například by hrozil náraz dalších vozidel zezadu), systém může deaktivovat sešlápnutím pedálu plynu.

Pokud je brzdový systém vážně poškozen při počátečnímu nárazu, Multikolizní brzda se neaktivuje, protože nelze zaručit bezpečné zastavení vozidla. Nicméně ESC se nachází v dobře chráněné oblasti a brzdové systémy jsou navrženy tak, aby jeden pár diagonálně umístěných brzd na přední a zadní nápravě (například levá přední, pravá zadní) mohl vždy zajistit bezpečné zastavení. Systém tedy bude pravděpodobně schopen pomoct i v případě vážného poškození vozidla.

Jaký je přínos systému?

Odhaduje se, že asi čtvrtina všech dopravních nehod zahrnuje ne jeden, ale více nárazů. Sekundární kolize přitom může být obzvlášť nebezpečná, protože většina bezpečnostních systémů jako airbagy nebo předpínače pásů byly aktivovány při první srážce. Kromě toho může být ohrožena konstrukce vozidla z počátečního nárazu a už nebude schopna absorbovat energii následných srážek.

Multikolizní brzda snižuje pravděpodobnost těchto sekundárních nárazů a ty, ke kterým došlo, jsou méně závažné. Odhaduje se, že pokud by podobným systémem byla vybavena všechna vozidla, poklesly by statistiky o 8 procent smrtelných a 4 procenta vážných zranění každý rok.



Sdílejte

Přihlásit