Databáze nebezpečných výrobků

Svítící kachnička Jo-Jo s píšťalkou

Kachna je vyrobena z měkkého plastu v zářivě zelené barvě. Její tělo je pokryté krátkými měkkými „ostny“ napodobujícími peří. Na horní části hlavy je upevněna elastická šňůra o délce 95 mm, která je zakončena kroužkem ze stejného materiálu. Na spodní straně hračky je otvor s píšťalkou, vydávající při zmáčknutí písknutí.  Uvnitř duté hračky (o rozměrech 85 mm délky, 65 mm šířky a vysoké 61 mm), je vložena plastová kulička, která při otřesu světélkuje.

Kategorie Děti - Hračky a zábav. předměty
Riziko Udušení
Nebezpečí

Při zkoušce bezpečnosti výrobku bylo zjištěno, že ze spodní strany hračky lze snadno, silou pouze 5,1 N, vytáhnout prsty píšťalku, která zapadne celá do zkušebního válce pro malé části. Při zkoušce tahem došlo silou 12,2 N k vytržení elastické šňůry z hlavy kachničky a při zkoušce uvolněné šňůry se tahem 19,2 N oddělilo očko šňůrky – další malá část, která se také vejde do zkušebního válce. Hrozí k bezděčném vdechnutí nebo spolknutí uvolněných malých částí, což může způsobit zalknutí nebo udušení. Nebezpečí uškrcení představuje pro dítě velmi elastická šňůra hračky, kterou lze napnout až na délku 70 cm.

Země původu Čína
Čárový kód 201320571413.6
Země záchytu Ohlašující: Česká republika
Opatření přijatá v ohlašující zemi

Česká obchodní inspekce prodej pískací kachny s efekty zakázala a následně distributor přijal opatření ke stažení nebezpečné hračky z trhu. Výrobek byl po zpracování veškerých potřebných dokladů nahlášen jako nebezpečný kontaktnímu bodu RAPEX na MPO a v tomto systému je zveřejněn pod číslem notifikace INFO 0244/15.

Datum publikace 19.01.2016
Zdroj: ČOI

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

Přihlásit