Databáze nebezpečných výrobků

Světelný řetěz SANTA

santa_retez

Jedná se o světelný řetěz s vyobrazením Santa Clause, s nevyměnitelnými světelnými zdroji, který je vybaven elektronikou pro světelné efekty – přerušované svícení v různých intervalech a částech řetězu. Výrobek je opatřen přívodní šňůrou s dvojpólovou vidlicí, připojenou k elektronické jednotce. Funkce světelných efektů jsou nastaveny automaticky, bez možnosti zásahu spotřebitele (elektronická jednotka není vybavena ovládacími prvky). Světelná část řetězu je umístěna v plastovém dekorativním krytu s postavičkou Santy. Výrobce není znám, výrobek není vybaven žádnou průvodní dokumentací ani údaji na obale. Na dvoupólové vidlici je označení 2,5 A 250 V. Na elektronické jednotce je značení LX-01, 12 V-240 V, 50/60 Hz a značka CE, která neodpovídá grafickým ztvárněním předepsanému vzoru pro označení stanovených výrobků. Výrobce není znám.

Kategorie Domácnost - Elektrická zařízení - světla
Riziko Úraz elektrickým proudem
Nebezpečí

Nebezpečí úrazu elektrickým proudem hrozí spotřebiteli v případě, že se uvolní přívodní vodiče z desky řídící jednotky a obnaží živé části. Následný dotyk uživatele by znamenal úraz elektrickým proudem. Rozměry dvoupólové vidlice síťového napájení neodpovídají předepsanému vzoru. Výrobek není provázen všemi povinnými informacemi, což znamená v případě nesprávného způsobu užívání výrobku riziko ohrožení zdraví spotřebitele.

Země záchytu Ohlašující: Česká republika
Opatření přijatá v ohlašující zemi

Česká obchodní inspekce distribuci výrobku zakázala a nařídila kontrolované osobě stáhnout tento nebezpečný světelný řetěz z distribuce.

Datum publikace 09.11.2015
Zdroj: ČOI

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

Přihlásit