Databáze nebezpečných výrobků

Mačkadlo na brambory, Duo Tool, BERGNER

Černé nylonové mačkadlo na brambory o rozměrech 245 × 70 mm s ploškou na tření česneku. K výrobku je připevněn karton s údaji o výrobku. Na kartonu se nachází identifikace výrobku (různé kódy, adresa a web osoby odpovědné za uvedení výrobku na trh, symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (vidlička a pohárek), symbol Zeleného bodu, recyklační symbol a symbol nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“). Název výrobku je uveden ve více jazycích (včetně češtiny).

Kategorie Domácnost - Kuchyňské potřeby
Riziko Chemické
Nebezpečí

Laboratorními rozbory byla ve výluhu zjištěna přítomnost primárních aromatických aminů. Bylo zjištěno, že se jedná o látku s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus, zejm. na játra a štítnou žlázu: 4,4´-diaminodifenylmethan (CAS No. 101-77-9). Dále byla zjištěna přítomnost anilinu (CAS No. 62-53-3), rovněž karcinogenní látky s možnými účinky zejm. na močový měchýř. Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci.

Země původu Čína
Rozpor s

Výrobek pro tento obsah primárních aromatických aminů nesplňuje požadavky závazných předpisů, a to článku 10 nařízení Komise (EU) č. 10/2011, o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, ve spojení s odstavcem 2 přílohy II.

Čárový kód 6957221276278
Země záchytu Ohlašující: Česká republika
Datum publikace 21.12.2015
Zdroj: MZdr ČR

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

Přihlásit