Databáze nebezpečných výrobků

Jo Jo koule

jojo-koule-2 jojo-koule.nebezpecna

Koule z měkkého plastu s očima, nosem tvořeným kuličkou z tvrdého plastu a namalovanými ústy. Z horní části hračky vyčnívá elastická šňůrka o délce 100 mm, která je zakončena kroužkem ze stejného materiálu.

Kategorie Děti - Hračky a zábav. předměty
Riziko Udušení, zranění
Nebezpečí

U dvou odebraných a posuzovaných výrobků byly zjištěny tyto závady: Při zkoušce tahem se působením síly 0,22 N a 0,31 N oddělila plastová kulička tvořící nos. Při další zkoušce tahem se za použití minimální síly, 0,4 N a 4 N, odtrhl i dílek, na kterém byla upevněna plastová kulička nosu, a při použití síly 21,3 N a 24,6 N se oddělila i část očka elastické šňůrky. Všechny tyto dílky zapadly celé do zkušebního válce pro malé části.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tj. při hře s touto jo-jo koulí, může snadno nastat situace, při níž dojde ke zranění dítěte: ke spolknutí nebo vdechnutí uvolněných malých částí a následně k zablokování dýchacích cest, případně poranění vnitřních orgánů.

Země původu Čína
Rozpor s

Hračka nebyla při prodeji označena v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., ani vybavena informacemi pro spotřebitele, které by upozorňovaly na možná nebezpečí při použití dětmi do tří let. 

Země záchytu Ohlašující: Česká republika
Opatření přijatá v ohlašující zemi

Česká obchodní inspekce prodej nebezpečného výrobku zakázala a následně a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhl předmětný výrobek z trhu. Hračka bude po zpracování veškerých potřebných dokladů postoupena kontaktnímu bodu pro RAPEX na MPO.

Datum publikace 03.08.2015
Zdroj: ČOI

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

Přihlásit