Databáze nebezpečných výrobků

Hlásič kouře UNITEC EIM-203

Bezdrátový fotoelektrický hlásič kouře je prodáván v sadě o 4 kusech a je napájen baterií. Výrobek je prodáván v papírové krabici a je určen k montáži do vnitřních prostor. Držák je k základně uchycen šrouby a do aktivní části tělesa hlásiče se vkládá 9 V baterie. Po spojení aktivní části s držákem je výrobek připraven plnit předepsanou funkci.

Na horní části obalu je uveden cizojazyčně nápis – Rauchmelder, včetně informace VdS zertifiziert. Na zadní straně obalu jsou informace v češtině včetně uvedení distributora – INTER-UNION, TECHNOHANDEL GmbH Percostraβe 14, 1220 Wien Osterreich. Označení shody CE je uvedeno jak na obalu, tak i na samotném výrobku.

Typ výrobku 46774
Kategorie Domácnost - Elektrická zařízení - ostatní
Riziko Popálení, udušení
Nebezpečí

Odborným posouzením bylo zjištěno, že autonomní hlásič kouře UNITEC, Model EIM-203 nesplnil požadavky na bezpečnost,stanovené příslušnými právními předpisy. Při zkouškách, prováděných v laboratoři dle požadavků platné evropské normy ČSN EN 12227, byly zjištěny závady, které mají podstatný vliv na bezpečnost výrobku. Hlásič kouře nesplňuje požadavky na bezpečnost dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011/EU, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh, neboť nevyhověl v některých ze zkoušených parametrů dle EN 14604:2005 + A1:2008 – Autonomní hlásiče kouře. U zkoušky na požární citlivost nedosahuje stanoveného limitu. Vzhledem k tomu, že hlásič signalizuje kouř opožděně, až při vyšší koncentraci zplodin, může dojít k vážnému poškození zdraví (udušení, popáleninám) a v krajním případě i smrti v důsledku vdechnutí toxických zplodin, vznikajících při požáru.

Země původu Rakousko
Země záchytu Ohlašující: Česká republika
Opatření přijatá v ohlašující zemi

Česká obchodní inspekce nařídila kontrolovaným subjektům – konečným distributorům okamžité stažení výrobku z distribuce. Veškeré dostupné doklady a informace o nebezpečném bezdrátovém fotoelektrickém hlásiči UNITEC, Model EIM-203, byly předány kontaktnímu bodu na MPO a následně zveřejněny v celoevropské databázi RAPEX pod číslem A12/1674/15.

Datum publikace 17.02.2016
Zdroj: ČOI

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

  • Ivan 24.2.2016 08:26

    Chcel by som upozorniť na nerzrovnalosť vo Vašom popise chyby.

    Citujem: Naměřené hodnoty u zkoušky na požární citlivost vysoce překračují stanovený limit. Vzhledem k tomu, že hlásič signalizuje kouř opožděně, až při vyšší koncentraci zplodin, může dojít k vážnému poškození zdraví .....

    Keď citlivosť hlásiča VYSOKO PREKRAČUJE stanovený limit tak je CITLIVEJŠÍ a požiar by mal zaregistrovať už pri vysoko nižšej koncentrácií splodín. Chceli ste asi napísať že citlivosť NEDOSAHUJE stanovený limit a tým pádom je menej citlivý na splodiny a ohlási ich neskôr čo je problém.....

    reagovat

    R R
    • Redakce dTest 24.2.2016 08:59

      Dobrý den,
      děkujeme za upozornění. Formulaci jsme upravili.

      reagovat

      R R

Přihlásit