Prodáváte auto? Pozor, abyste nepřišli i o osobní údaje

Obsah květnového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 5/2024 Obsah květnového dTestu

Sdílejte

Vydáno: 7.7.2020   

Ojetý vůz může obsahovat osobní údaje předchozího majitele. Čtyři z pěti Britů při prodeji vozu neodstranili své osobní údaje ze systému. Mobilní zařízení lidé běžně nechávají spárovaná se svým starým autem.

Moderní auta nejsou jen dopravním prostředkem, ale také počítačem plným dat. Mohou toho o uživateli vědět hodně – od čísla telefonu po adresy známých, přátel a rodiny. Mohou znát domácí adresu a adresu pracoviště, dokonce přihlašovací údaje k domácí wi-fi. Když je z paměti vozu nesmažete a neodpojíte se od něj, poskytujete všechny informace dalšímu majiteli. Ten je sice může smazat, aby uvolnil paměť auta pro své potřeby, ale může je také zneužít. Koupíte-li si ojeté auto s daty vy a předchozí majitel od něj neodpojil příslušnou aplikaci a nepřerušil s vozem spojení, může sledovat polohu auta, odemknout jej nebo dokonce nastartovat motor.

Průzkum britské spotřebitelské organizace Which? odhalil, že čtyři pětiny Britů neumí správně vymazat svá data a skoro třetina se o to ani nepokusí. Dotazování, které proběhlo od prosince 2019 do února 2020, se zúčastnilo 14 079 osob, jež prodaly své auto v posledních dvou letech. Více než polovina v době jeho užívání synchronizovala svůj telefon s vozem přes Bluetooth nebo USB, ostatní používali k propojení aplikace Android Auto, Apple CarPlay nebo Mirrorlink.

K mnoha moderním autům se váží firemní aplikace. Ty obvykle umožňují zobrazit stav vozidla a mohou zahrnovat užitečné funkce, jako je dálkové nastavení klimatizace nebo aktivace světel či klaksonu, které vám pomohou auto na parkovišti rychleji najít. Některé umožňují sledovat polohu, auto odemknout i nastartovat. Pouze polovina respondentů, kteří si stáhli příslušnou aplikaci, se v ní po prodeji vozu odhlásila nebo ji odinstalovala. Přitom jsou známy případy, kdy byly takové údaje použity k trestné činnosti.

Po prodeji vozu zvažte obnovení továrního nastavení telefonu. V informačním systému automobilu otevřete nabídku nastavení a vyhledejte možnost smazání účtu a dat. Chcete-li mít jistotu, že jste udělali vše, podívejte se do příručky k vozu (někdy je k dispozici online) a postupujte podle pokynů. Když následně povezete auto k prodejci nebo novému majiteli, už se k němu elektronicky nepřipojujte. Pokud jste si stáhli a nastavili aplikaci, nestačí ji pouze odinstalovat. Musíte přerušit spojení mezi telefonem a vozidlem. Opět budete potřebovat fyzický přístup k informačnímu systému, proto na to myslete dříve, než se s autem rozloučíte. Vyhledejte resetovací pokyn v nastavení a postupujte podle pokynů na obrazovce, nebo vyhledejte návod, jak si počínat.

Při nákupu ojetého vozu si od bazaru nebo prodávajícího vyžádejte potvrzení, že všechna data i přístup byly odstraněny. Pak se nebudete muset obávat, že předchozí majitel bude vaše auto sledovat, odemkne jej nebo s ním dokonce odjede.
 

Přihlásit