Jak testujeme pánské holicí strojky

V testu: 14 elektrických holicích strojků, z toho 8 planžetových a 6 rotačních (frézičkových).
Cena: v e-shopech v prosinci 2009

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Holení 30 %, ochrana pleti 30 %, obsluha 20 %, odolnost 10 %, vztah k životnímu prostředí 10%.
  • Snížení hodnocení
    Zní-li výsledek hodnocení skupiny zkoušek zaměřených na holení »uspokojivě« nebo horší, nemůže být celkové zhodnocení kvality lepší. Při hodnocení »nedostatečně« za odolnost může být celkové zhodnocení kvality maximálně o jednu známku lepší. Při »nedostatečně« hodnocených pádových zkouškách nebo odolnosti proti vodě nemůže být celkové zhodnocení skupiny zkoušek zaměřených na odolnost lepší.
  • Holení
    Pod dohledem odborníků si 33 mužů, uživatelů elektrického holicího strojku, v náhodném pořadí holilo každým strojkem polovinu tváře a druhou polovinu jiným přístrojem (Split-Face metoda). Každý z testovaných strojků použili dvakrát. Třídenní strniště si holilo 20 mužů. Byla hodnocena kvalita oholení na tvářích, pod nosem, na bradě a krku. Kvalitu hodnotili odborníci i laici. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
  • Ochrana pleti
    Testující hodnotili pocit po oholení, pálení, drobná poranění a suchá místa na pokožce.
  • Obsluha
    Pět testujících a jeden odborník hodnotili návod k použití, zapínání a vypínání přístrojů, výměnu holicích hlav, příslušenství, nabíjení, ale také použití zastřihovače vlasů a vousů. Byl hodnocen počet pětiminutových cyklů holení při plném nabití baterie (po třech nabíjecích cyklech). Hlučnost byla měřena podle DIN EN 60704-2-8 v odstupu 10 cm a jednoho metru a také subjektivně hodnocena. Dále bylo hodnoceno čištění jednotlivých přístrojů v ruce, případně pomocí čisticí stanice.
  • Odolnost
    Byla hodnocena pádovými zkouškami podle DIN EN 60068-2-32 (pět pádů z 80 cm výšky pomocí testovacího bubnu) a zkouškami těsnosti přístrojů ve vlažné a teplé vodě.
  • Vztah k životnímu prostředí
    Byla hodnocena ekologická přijatelnost použitých baterií, přítomnost polycyklických aromatických uhlovodíků v těle přístroje, kabelech a zástrčkách a spotřeba elektrické energie v režimu stand-by po úplném nabití podle IEC 62301.

Přihlásit