Jak testujeme zahradní nůžky

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení:

  • stříhání: 50 %
  • obsluha: 30 %
  • odolnost: 15 %
  • zpracování: 5 %

Stříhání

Každý ze dvou laborantů provedl deset střihů do všech materiálů ve všech předepsaných tloušťkách. Testovanými materiály byly stonky květin/výhonky o tloušťce 5 a 10 mm, dále dřeviny o tloušťce 5, 10, 15 a 20 mm. Hodnotitelé známkovali sílu nutnou k provedení střihu, snadnost a čistotu střihu.

Obsluha

Testující udělovali známky za jednotlivé aspekty zahradních nůžek a jejich používání. Hodnotili provedení i pohodlnost držadel. Všímali si, jak je zpracována bezpečnostní pojistka nebo jak dobře jsou nástroje viditelné na trávě. Vyzkoušeli, jak složité je broušení nůžek v sestaveném stavu i jak složitá je demontáž a výměna čepelí. Zaznamenávali také, jak únavné či efektivní je použití nůžek v různých situacích, jak jsou vhodné pro leváky a jak se používají v rukavicích.

Odolnost

Laboratorní pracovníci provedli se všemi nůžkami celkem 400 střihů do větviček o tloušťce 10–15 mm. Porovnávali čistotu prvních a posledních deseti střihů. Zaznamenávali také ostrost čepelí na začátku a na konci zkoušky.

Zpracování

Pracovníci laboratoře hodnotili kvalitu sestavení a použitých materiálů.

Pádové zkoušky

Všechny nůžky podstoupily pět pádů z výšky 1,5 metru na betonový povrch. Hodnocen byl stav nůžek na konci zkoušky. Vzhledem k tomu, že v reálném světě je daleko pravděpodobnější, že nůžky spadnou na trávu, zeminu nebo jiný měkký materiál, neměla tato zkouška žádný podíl na celkovém hodnocení.

Text „Jak testujeme“ zobrazuje nejnovější testovací program. „Jak testujeme“ pro výrobky testované podle starších testovacích programů naleznete u příslušného článku s testem.

Přihlásit