Jak testujeme smart LED světelné zdroje

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení:

  • světelný tok: 20 %
  • barevná teplota světla: 20 %
  • podání barev: 20 %
  • úhel svícení: 5 %
  • spotřeba el. energie: 5 %
  • efektivita: 5 %
  • obsluha: 25 %

Před provedením zkoušek vzorky necháme 100 hodin svítit. Zkoušky probíhají den po „záběhu“. Okolní teplota u všech zkoušek je 20 °C.

Světelný tok

U pěti vzorků od každého modelu jsme měřili maximální světelný tok. Průměr naměřených hodnot jsme porovnali s deklaracemi výrobců. Hodnotili jsme také rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší naměřenou hodnotou při maximálním jasu. U tří vzorků jsme měřili i rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou při středním a nízkém nastavení jasu. U barevně nastavitelných vzorků jsme hodnotili také rozdíl při zeleném a žlutém nastavení.

Barevná teplota světla

U pěti vzorků světelného zdroje jsme měřili teplotu bílého světla při maximálním světelném toku. U tří vzorků jsme měření prováděli také při střední a nízké intenzitě. V případě všech zkoušek jsme hodnotili rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší naměřenou hodnotou napříč vzorky. U barevně nastavitelných vzorků jsme hodnotili i rozdíl při zeleném a žlutém nastavení.

Podání barev

Abychom viděli, jakou má určitý předmět barvu, musí se na něj posvítit. Stejná barva ale může vypadat jinak při použití různých světelných zdrojů. Proto existuje index podání barev (CRI), který na stupnici od 0 do 100 označuje, jak věrně pod daným světelným zdrojem barvy vypadají. Čím vyšší číslo, tím lepší podání barev. CRI jsme měřili u pěti vzorků. Hodnotili jsme průměr naměřených hodnot i rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou naměřenou napříč vzorky .

Úhel svícení

Pomocí goniofotometru jsme u pěti vzorků měřili, jaký je úhel distribuce světla. Za optimální považujeme 310 °, hodnotili jsme rozdíl mezi průměrem změřených úhlů a optimální hodnotou.

Spotřeba elektrické energie

Na rozdíl od běžných světelných zdrojů chytrá světla (pokud je nevypnete vypínačem) udržují spojení s chytrými zařízeními, případně na připojení čekají. Spotřebovávají tedy energii i při zdánlivé neaktivitě. Ve zkoušce spotřeby jsme proto hodnotili příkon v pohotovostním režimu (stand-by). Mimo soutěž jsme měřili také spotřebu při maximálním jasu.

Efektivita

Z dat ze zkoušek světelného toku a spotřeby jsme vypočítali a hodnotili, jaký světelný tok produkují výrobky na jeden watt příkonu.

Obsluha

Hodnotili jsme software dodávaný k zařízení. Všímali jsme si jednoduchosti připojení, nutnosti použití dalších zařízení, ovládání, možností automatizace i množství nastavení.

Přihlásit