Jak testujeme soundbary

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení.

  • zvuk: 65 %
  • obsluha: 20 %
  • spotřeba el. energie: 15 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení. Limitujícím faktorem v tomto testu byla spotřeba elektrické energie.

Zvuk

Poslechové zkoušky proběhly za účasti pěti expertů v prostředí simulujícím obývací pokoj. Testována byla předem vybraná sestava zvukových materiálů (pokud možno v bezztrátovém formátu), která byla zvolena s ohledem na prověření všech technických limitací přístrojů. Abychom omezili roli únavy nebo poklesu pozornosti testujících, nesmělo testování probíhat bez přestávky déle než hodinu a celkově bylo povoleno testovat maximálně čtyři hodiny denně.

Poslech v základním nastavení – Pokud přístroj podporoval kabelové i bezdrátové připojení, testovalo se s kabelovým (většinou HDMI). Experti přístroje poslouchali tak, jak byly nastavené z výroby. Hodnotila se reprodukce různých frekvencí, detaily, dynamika, hlasitost a celkový dojem.

Sledování filmů – Poslechové zkoušky se opakovaly, použity však byly filmové scény se zvuky přicházejícími z různých směrů. Sledována byla celková kvalita, jak si soundbary poradily s prostorovým efektem a také reprodukce mluveného slova.

Poslech z alternativních zdrojů – Poslechový test se opakoval se zdrojem připojeným přes bluetooth, případně jinou bezdrátovou technologii. Testující si všímali rozdílů mezi drátovým a bezdrátovým přenosem.

Technická měření – Provedli jsme sérii měření prověřujících například hlasitost, míru zkreslení či frekvenční rozsah soundbarů.

Možnosti přizpůsobení zvuku – Testující hodnotili možnosti nastavení zvuku. Všímali si mimo jiné i toho, zda a jak výrazně bylo možné reprodukci zlepšit ve srovnání se základním nastavením.

Obsluha

Displej – Zaznamenávali jsme, zda se na zařízení nachází displej, případně jiná světelná signalizace. Všímali jsme si, jak přístroje komunikují různé stavy (např. změnu hlasitosti, připojení zařízení, fungování wi-fi/LAN apod.).

Zapojení – Trojice expertů zkoušela, jak složité je připojení a první spuštění soundbarů. Hodnotili mimo jiné i rozbalení a umístění, značení orientace produktu a konektorů, přítomnost vodítek pro zrakově handicapované, potřebnost vytvoření účtu nebo kalibraci zvuku (pokud je možná).

Rychlost spuštění – Laboranti zařízení s fyzicky připojeným zdrojem zvuku zapnuli a měřili čas potřebný ke spuštění reprodukce. Poté zkoušku opakovali pouze s bezdrátovým připojením zdroje zvuku.

Ovládání – Testující si všímali ovládacích prvků přímo na zařízení. Hodnotili také kvalitu dálkového ovládání i šíři funkcí, které jím lze ovládat. Posuzovali rovněž funkcionalitu a přehlednost mobilních aplikací.

Spotřeba elektrické energie

Stand-by – Měřili jsme spotřebu přístrojů v základním režimu stand-by. Následně jsme měřili spotřebu i ve stand-by s rychlým startem a eco (pokud byly na přístrojích dostupné). V případě, že se na přístrojích režimy rychlého startu a eco nenacházely, hledali laboranti, pomocí kterých nastavení lze obdobného efektu dosáhnout.

V provozu – Sledovali jsme spotřebu při přehrávání stereo nahrávky o hlasitosti 83 dB jeden metr od zdroje zvuku.

Ochrana soukromí

Na přístrojích schopných připojení k wi-fi laboranti zkoušeli, jak se spojení vytváří a jak je zabezpečené. Pokud docházelo ke spojení s jinými přístroji, zkoušeli, jak bylo možné všechna data ze zařízení odstranit (např. před prodejem nebo před likvidací). Zaznamenávali také, zda/jak bylo možné aktualizovat firmware zařízení. Pokud šlo zařízení ovládat prostřednictvím mobilní aplikace, nainstalovali jsme ji (pokud možno na přístrojích s iOS i Androidem). Sledovali jsme, jak jsou přenášená data čitelná. Zkoumali jsme také, jestli jsou data odesílána jen k výrobci nebo i třetím stranám. Pozornosti neunikl ani uživatelský účet – jak se zakládá a jak je zabezpečené přihlašování k němu.

Vybavenost

Hodnotili jsme, jak je produkt vybavený. Zohledňovali jsme verze wi-fi i bluetoothu, typ a počet konektorů, dostupnost mobilních aplikací, příslušenství součástí balení (např. pro uchycení na zeď) nebo funkci virtuálního asistenta.

Text „Jak testujeme“ zobrazuje nejnovější testovací program. „Jak testujeme“ pro výrobky testované podle starších testovacích programů naleznete u příslušného článku s testem.

Přihlásit