Jak testujeme fotoaparáty

V mezinárodním srovnávacím testu: 22 jednoduchých kompaktních digitálních foto-aparátů, 4 kompaktní modely pro pokročilejší použití a 11 digitálních zrcadlovek a systémových fotoaparátů. Další výsledky fotoaparátů testovaných v roce 2009 jsou k dispozici předplatitelům na www.dtest.cz.
Ceny: e-shopech v listopadu 2009

  • Snížení hodnocení
    Je-li kvalita snímků »uspokojivá« nebo horší, může být celkové zhodnocení kvality maximálně o polovinu známky lepší.
  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Kvalita snímků 30 %, video 3 %, blesk 8 %, displej (hledáček) 12 %, provozní doba 10 %, víceúčelnost 12 %, obsluha 25 %.
  • Kvalita snímků
    Hodnocení při automatickém nastavení. Snímky jsou hodnoceny laiky a odborníky, hodnotí se: portrét v místnosti, fotografie krajiny a budovy, různé venkovní fotografie při denním světle, fotografování při nízkém osvětlení. Barevná reprodukce je hodnocena podle kalibračních tabulek. Dále jsou prováděna měření šumu, expoziční automatiky a vlastností zoomu. Provádí se porovnání obrazu v hledáčku, případně monitoru s vyfotografovaným snímkem. Hodnotitelé se dále zaměřují na kvalitu hledáčku a displeje, na jas, kontrast, barevnou věrnost a zřetelnost při jasném osvětlení.
  • Video
    Hodnocení kvality videozáznamu při promítání na televizor a PC.
  • Blesk
    Hodnocení vlastností blesku při fotografování z různých vzdáleností, použití při jednoduchém a pokročilém fotografování.
  • Provozní doba
    Používají se dodávané baterie nebo akumulátory o kapacitě 1850 mAh. Cyklus skládající se ze zapnutí, zaostření, zmáčknutí spouště (fotografuje se s bleskem), prohlédnutí snímku, vymazání a vypnutí se opakuje až 250krát.
  • Obsluha
    Tři laici a dva odborníci hodnotí návod k použití, dále přenos dat z přístroje do počítače, obsluhu (vyjímání paměťového média, baterií, zapínání, vypínání, nabíjení), nastavení jednotlivých funkcí atd. 
  • Vybavení
    Hodnocení 59 kritérií dalšího vybavení.

Přihlásit