Jak testujeme pánve s nepřilnavým povrchem

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení:

  • nepřilnavost povrchu: 30 %
  • rovnoměr. vedení tepla: 15 %
  • odolnost vůči opotřebení: 20 %
  • odolnost vůči poškrábání: 10 %
  • odolnost vůči tepl. šoku: 5 %
  • čas zahřívání: 5 %
  • obsluha: 15 %

Nepřilnavost povrchu

Byla testována u nových pánví po vybalení. Hodnocení probíhalo na základě přípravy volských ok a jejich ulpívání na dně pánve. Vejce byla připravována za teploty 130 °C po dobu 4 minut. K servírování byla použita špachtle. Hodnotilo se množství vajec, které ulpělo na pánvi. Zkoušku jsme třikrát opakovali. Mezi jednotlivými přípravami byla pánev očištěna. Ke stanovení teploty byla použita termální kamera a zkušební teplotní senzor.

Rovnoměrnosti vedení tepla

Pomocí termální kamery jsme měřili rozdíly teplot v jednotlivých částech povrchu pánví. Měření probíhalo při ohřevu na běžné elektrické plotně, případně i na indukční desce, pokud byla výrobci tato funkcionalita deklarována.

Praktickou zkouškou byla příprava palačinek. Ty se pokaždé na pánvích připravovaly podle stejného receptu, těsto muselo vždy pokrývat celé dno pánve. Celkem jsme na každé z nich vyrobili šest palačinek, první nebyla hodnocena. Posuzovali jsme uniformitu povrchu palačinek (rovnoměrné rozložení hnědé barvy).

Doplňkem zkoušek bylo měření rovnosti dna pánve. To jsme prováděli za pokojové teploty a při teplotě 200 °C.

Odolnost vůči opotřebení

Testovala se na vibračních stolcích. Na nich byly umístěny pánve s náplní 500 kovových matic. Polovina pánve byla překryta ochrannou páskou, aby byl po jednotlivých cyklech zkoušky pozorovatelný rozdíl. Na obrázkové hodnoticí škále se vyhodnocovala míra odření.

Následně jsme na pánvích připravovali volská oka a sledovali při tom jednoduchost jejich oddělení ode dna. Zkoušku opotřebení jsme opakovali, dokud se výsledky vaječného testu příliš nezhoršily, maximálně však třikrát.

Odolnost vůči poškrábání

Testovala se s pomocí specializovaného měřicího zařízení. Ostrou čepelí zatíženou 57,6 gramy se testovala měkkost dna pánve, které bylo zahřáté na teplotu 100 °C. Na obrázkové hodnoticí škále se vyhodnocovala míra poškrábání.

Odolnost vůči teplotnímu šoku

Testovali jsme tak, že jsme pánev zahřívali 5 minut na maximum na elektrické varné desce a pak ji vložili do vody o teplotě 20 °C. Teplotní šok jsme opakovali 10krát. Po sérii teplotních šoků jsme měřili rovinnost pánevního dna.

Rychlost zahřívání

Pomocí termální kamery jsme měřili čas potřebný k zahřátí pánví na 200 °C v nejteplejším místě a na průměrnou teplotu 180 °C.

Snadnost obsluhy

Vyhodnocovali testující během praktických zkoušek. Všímali si hmotnosti nebo vyvážení a tvaru rukojeti. Při testování také měřili teplotu v různých částech rukojeti.

Přihlásit