Jak testujeme videokamery

V mezinárodním srovnávacím testu: 18 digitálních videokamer se záznamem na pevný disk, z toho 9 modelů s vysokým a 9 se standardním rozlišením. Výsledky testu kamer se záznamem na paměťové karty, DVD a mini-DV kazety na www.dtest.cz (pouze pro předplatitele).
Ceny: v e-shopech v listopadu 2009

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Obraz 40 %, fotografie 10 %, zvuk 15 %, obsluha 20 %, provozní doba 5 %, vybavení 10 %.
  • Obraz
    Při testu kvality obrazu jsou natáčeny snímky při různých světelných podmínkách, vzdálenostech a při různých nastaveních kamer. Všechny zkoušky se provádějí pokud možno při použití plně automatického nastavení, se zapnutým autofokusem, při nejvyšší možné kvalitě nahrávky. Funkce stabilizace obrazu je při zkouškách také zapnuta; stabilizace obrazu se hodnotí pomocí speciálního vibračního přístroje. Zvlášť je posuzována kvalita nahrávek pořízených při nízkém osvětlení.
  • Fotografie
    Odborníci hodnotí fotografie pořízené venku za jasného počasí; kamera je nastavena na nejvyšší možnou kvalitu. Hodnocení fotografií probíhá na kvalitním monitoru počítače.
  • Zvuk
    Odborníci hodnotí kvalitu různých nahrávek. Měří se provozní hluk, citlivost mikrofonu na vítr, efektivita jeho potlačení a další parametry. Je-li přístroj vybaven standardní zásuvkou na mikrofon, hodnotí se kvalita zvuku za použití externího mikrofonu.
  • Obsluha
    Laici a odborníci hodnotí koncept ovládání při instalaci zařízení, prvním nastavení, natáčení snímků a přehrávání přímo v přístroji. Dále se hodnotí kvalita displeje a hledáčku, dálkového ovládání a rychlost zapnutí. Taktéž je hodnocen dodávaný software pro PC, pohodlnost a rychlost přenosu dat do počítače. Součástí této skupiny zkoušek je také hodnocení kompaktnosti jednotlivých přístrojů a reakce na rychlé pohyby.
  • Víceúčelnost
    Možnosti nastavení, připojení externích zařízení a další rozšiřující funkce.
  • Provozní doba
    Měření délky provozní doby na jedno nabití baterie na otočném stole – kamera musí neustále zaostřovat jako při běžném natáčení.

Přihlásit