Jak testujeme tlakové hrnce

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení:

  • funkce: 50 %
  • obsluha: 30 %
  • bezpečnost: 5 %
  • spotřeba energie: 10 %
  • dílenské zpracování: 5 %

Funkce

Zkouška funkčnosti tlakových hrnců se skládá ze dvou částí. Nejdříve jsme provedli test tepelných vlastností, při kterém jsme měřili čas zahřívání a ochlazování. Tedy jak dlouho hrnci trvá při naplnění vodou dosáhnout maximálního tlaku a jak rychle klesne zpět. Poté jsme se přesunuli k testům vaření, které byly nejdůležitější.

V tlakových hrncích jsme vařili dušené hovězí maso se zeleninou a fazole. Testy prováděli a hodnotili dva laboratorní experti. Vždy vařili alespoň dvě dávky, v případě odlišných výsledků také třetí. Hodnocení pokrmů tvoří zprůměrované známky z obou kol. Postupovalo se podle přesného receptu s přihlédnutím k instrukcím jednotlivých výrobců.

Hovězí se zeleninou

Použili jsme následující ingredience: 675 g hovězího masa, 25 g mouky, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 450 g brambor, 225 g mrkve, 2 střední petržele, 2 střední pórky, 600 ml hovězího vývaru, sůl, pepř, bobkový list.

Maso nakrájené na kostky jsme obalili v mouce. V otevřeném tlakovém hrnci jsme rozpálili olej a osmažili nasekanou cibuli, poté jsme přidali maso a smažili do zhnědnutí. Dále jsme přidali nakrájenou zeleninu a zbylé ingredience, zavřeli a zajistili víko. Přivedli jsme hrnec k nejvyššímu tlaku a vařili 15 minut. Následně jsme tlak rychle zredukovali ve studené vodě.

Laboranti měřili časy zahřívaní, vaření a ochlazování. Při hodnocení byla ale nejdůležitější senzorická kvalita výsledného pokrmu. Hodnotili jsme jeho celkový dojem, rovnoměrnost uvaření, chuť a spokojenost.

Fazole

Při testu jsme vařili 450 g fazolí červená ledvina. Umyté luštěniny jsme zalili vroucí vodou, ve které jsme je nechali namáčet jednu hodinu. Do tlakového hrnce jsme poté nalili 1,2 litru vody, včetně té z namáčených fazolí. Vodu jsme přivedli k varu a následně přidali fazole a zavřeli hrnec. Za nejvyššího tlaku jsme vařili 20 minut. Poté jsme tlak nechali zvolna klesnout.

Opět jsme měřili časy zahřívání, vaření i ochlazování. V hodnocení senzorické kvality fazolí jsme posuzovali výsledný celkový dojem, rovnoměrnost vaření a spokojenost.

Obsluha

V rámci zkoušky obsluhy jsme se zaměřili na tyto kategorie: návod k použití, běžné používání, nastavení, čištění a manipulace.

Návod k použití hraje zásadní roli pro bezproblémové vaření s tlakovým hrncem. Hodnotili jsme čitelnost, srozumitelnost textu, obrázků či grafů, přehlednost instrukcí a také informace o bezpečnosti a řešení problémů.

Běžné používání jsme posuzovali zejména z hlediska manipulace s víkem a jeho zajištění. Zvlášť jsme hodnotili také snadnost manipulace s hrncem a skladování. Při nastavování nás zajímalo provedení a funkčnost tlačítek a přehlednost ovládání.

Co se týká čištění papiňáku, zkoumali jsme, zda je možné mytí v myčce a za jakých podmínek a zda nechybí přesné instrukce. Také jsme hledali místa s tendencí zachytávat a shromažďovat nečistoty a posoudili jsme celkovou náročnost údržby.

Bezpečnost

Zkoušky bezpečnosti tlakových hrnců se řídí mezinárodními normami, konkrétně evropskou Směrnicí o tlakových zařízeních a ČSN EN 12778. Podle nich jsme testovali teplotní bezpečnost hrnců a bezpečnostní a kontrolní mechanismy.

Provedli jsme sérii testů, při nichž jsme prověřili zařízení kontroly tlaku, pojistné a dekompresní systémy, těsnění, otevírání hrnce a jeho zajištění, směr vypouštění páry a riziko opaření.

Spotřeba energie

Měřili jsme spotřebu elektrické energie varné desky. Do hodnocení se promítla energie spotřebovaná během testů zahřívání a vaření.

Dílenské zpracování

Hodnotili jsme celkové zpracování přístroje a kvalitu jeho provedení. Posuzovali jsme bytelnost konstrukce, provedení jednotlivých dílů a jejich spojů, použité materiály a jejich odolnost vůči poškrábání či poškození, ovládací prvky a značení.

Přihlásit