Jak testujeme dětské jednorázové pleny

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení.

  • absorpce: 50 %
  • praktické zkoušky: 50 %

Limity hodnocení

Některá hodnocení mohou být limitována.

Hodnocení

V rámci našeho testu jsme hodnotili pleny velikosti 4, které patří mezi nejdéle využívané. Jsou totiž vhodné pro děti v širokém věkovém rozpětí zhruba od devíti měsíců do dvou let. Váhové rozmezí pro tuto kategorii se liší dle jednotlivých výrobců (pohybuje se mezi 7 a 18 kg). Na testování patnácti značek plen, běžně dostupných na českém trhu, se podíleli laboratorní odborníci i zástupci z řad rodičů.

Absorpce

Za klíčovou jsme v rámci zjišťování kvality plen považovali schopnost absorpce. Tu jsme testovali jak v laboratoři, tak i v rámci praktických zkoušek (viz níže). Laboratorní zkoušce jsme podrobovali vždy dva kusy téhož modelu pleny, výsledné hodnocení je průměrem dvou měření; v případě velkého rozdílu pak tří.

Při testu rychlosti absorpce jsme na každou plenu nalili v pětiminutovém odstupu čtyřikrát 60 mililitrů 0,9% roztoku NaCl simulujícího moč (60 ml odpovídá průměrnému množství moči vyloučenému během jednoho čurání). Tekutinu jsme lili do takzvaného „mokrého bodu“. Jedná se o místo zhruba 12,5 centimetrů od kraje pleny, kam je dětská moč nejčastěji směřována. Celkem jsme testovali absorpci 240 mililitrů tekutiny, což je srovnatelné s množstvím moči vyloučené přes noc. Hodnotili jsme rychlost vstřebání první a čtvrté dávky.

Test nežádoucího úniku tekutiny jsme prováděli přímo při testu absorpce. Vizuálně jsme hodnotili případný boční únik moči. Pokud k úniku nedošlo a pleny vše absorbovaly, dostaly velmi dobrou známku. Jestliže tekutina prosákla, ale zachytila ji ochranná manžeta, známku jsme snížili. V případě, že došlo k úniku tekutiny mimo plenu, skončil vybraný model pouze s dostatečným či nedostatečným hodnocením.

Schopnost zadržování tekutiny, respektive riziko zpětného propouštění moči, jsme testovali po pěti minutách od nalití poslední dávky syntetické moči. Na každou z testovaných plen jsme přiložili předem zvážený několikavrstvý papír, který jsme navíc po dobu 30 sekund zatížili dvěma tříkilovými závažími. Poté jsme papír zvážili. Hodnotili jsme váhový rozdíl před kontaktem s plenou a po něm.

Praktické zkoušky

Třicet rodin s dětmi odpovídající hmotnosti testovalo pleny během denního i nočního nošení. Rodiče obdrželi od každé značky patnáct kusů plen, které na osmibodové škále hodnotili v celkem devíti kategoriích. Šlo o vzhled pleny, možnost zarudnutí/podráždění pokožky způsobené jejím nošením, přebalování, systém zapínání a upínacích pásků, prodyšnost, přizpůsobení tvaru těla, unikání tekutiny i absorpci ve dne a v noci. Největší podíl na celkovém hodnocení praktických zkoušek jsme přikládali posledním dvěma jmenovaným.

Zapínání kromě rodičů hodnotila i laboratoř, která zjišťovala přilnavost upínacích pásků, respektive sílu nutnou k jejich rozepnutí. Tu jsme měřili speciálním přístrojem, který se snažil pásky rozlepit. Čím větší síle pásky odolaly, tím lepší hodnocení dostaly.

Nežádoucí látky

V rámci chemických analýz jsme v plenách pátrali po možné přítomnosti sloučenin ze skupiny polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH). Testy na zvířatech totiž poukázaly na jejich možné karcinogenní vlastnosti. Podle nařízení REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and RestrictionofChemicals; jehož cílem je ochrana lidského zdraví a životního prostředí) je ve výrobcích pro děti stanoven povolený limit těchto sloučenin na 0,5 mg/kg. My se v rámci našeho testu řídili německou certifikací GS-Mark, která u vybraných sloučenin limit ještě zpřísňuje a povoluje maximálně 0,2 mg/kg.

Další látka, která by se podle nás ve složení dětských plen neměla objevit, je glyfosát spadající do kategorie pesticidů a herbicidů. Jedná se o organickou sloučeninu obsahující fosfor, používanou zejména při hubení plevele, která je dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) považována za potenciálně karcinogenní látku. Pro naše účely byl stanoven přísný limit 20 μg/kg. Zatímco například Oeko-Tex ve svých standardech akceptuje patnáctkrát vyšší hodnotu (0,5 mg/kg).

 V neposlední řadě jsme se zaměřili na 26 potenciálních alergenů, jejichž přítomnost je testována u výrobků z oblasti kosmetiky a detergentů.

Pokud by se obsah PAHů či glyfosátu přiblížil stanoveným limitům, případně je překročil, byla by udělena dostatečná, respektive nedostatečná známka limitující i celkové hodnocení výrobku. Stejně by se postupovalo při nalezení jednoho nebo více alergenů.

Seznam testovaných alergenů

Alpha-Isomethyl Ionone , Evernia Furfuracea Extract, Amylcinnamyl Alcohol, Evernia Prunastri Extract, Amyl Cinnamal, Anise Alcohol, Benzyl Alcohol, Benzyl benzoate , Benzyl Cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Citronellon, Coumarin, Allylanisole, Eugenol, Farnesol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydrohyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene, Linalool, Methyl octine carbonate, Methyl 2-Octynoate, Phenylacetaldehyde

Přihlásit