Jak testujeme autosedačky

V mezinárodním testu: 15 dětských autosedaček normových skupin 0 až III. Výsledky dalších 6 sedaček, dostupných v zahraničí, pro předplatitele s předplatným 588 Kč na www.dtest.cz
Ceny: v e-shopech v květnu 2009

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Bezpečnost (ochrana před úrazem) 50 %, obsluha a komfort pro dítě 50 %.
  • Snížení hodnocení
    Pokud bylo hodnocení jednotlivých skupin zkoušek »uspokojivé« nebo horší, nemohlo být celkové hodnocení kvality lepší. Celkové hodnocení kvality a skupina zkoušek zaměřených na bezpečnost mohly být jen o jednu známku lepší než hodnocení čelního či bočního nárazu; uvedené neplatí, pokud byla ve zkouškách bezpečnosti nebo obsluhy udělena známka »nedostatečně«. Hodnocení skupiny zkoušek zaměřených na obsluhu a komfort mohlo být jen o jednu známku lepší než hodnocení vyloučení rizika chybné obsluhy; v případě známky »nedostatečně« však lepší být nemohlo.
  • Bezpečnost (ochrana před úrazem při nehodě)
    Zkoušky bezpečnosti se mimo jiné zaměřily na posuny hlavy, zpoždění, resp. zrychlení, které působí na hlavu a hrudník, riziko poranění měkkých částí břicha, prokluz. U vícerozsahových dětských autosedaček se používaly různě velké zkušební figuríny. Čelní náraz: při impulsu testovací dráhy v momentě nárazu ve smyslu Euro NCAP. Pro test byla použita kostra vozu Opel Astra. Boční náraz: na zkušební dráze s kolmo nainstalovanou hrubou karosérií při rychlosti 25 km/h proti pevně nainstalovaným dveřím. Bezpečnost konstrukce autosedačky: tři odborníci posuzovali vedení bezpečnostních pásů, podpěrku hlavy, stabilitu dítěte v sedačce.
  • Obsluha a komfort pro dítě
    Návod k používání: tři odborníci a tři laici posuzovali návody z hlediska úplnosti jejich obsahu, srozumitelnosti a návodnosti. U výrobků se mimo jiné zaměřovali na povinné varovné nápisy, na jejich viditelné umístění. Vyloučení rizika chybné obsluhy: chybně namontované dětské zádržné systémy snižují ochranu dítěte v případě nehody, tj. zvyšují nebezpečí úrazu a zpochybňují celkovou ochranu dítěte; pravděpodobnost chybné obsluhy posuzovali odborníci. Montáž (upevnění) sedačky, usazení a připoutání dítěte, přizpůsobení sedačky dítěti: praktické zkoušky, které prováděly týmy složené z odborníků a laiků; zkušební vozidla – Renault Espace, Opel Astra (pětidveřový model) a Seat Ibiza (dvoudveřový model). Komfort pro dítě: posuzovaly a hodnotily se úhly opěrek, dostatek místa pro nohy (podpěrky nohou), ruce a ramena (záda), odvětrávání, čalounění, výhled dítěte ze sedačky. Údržba: kontrola symbolů doporučené údržby (včetně informace o materiálovém složení), snímání potahu, vlastní údržba, pevnost švů, opětovné navléknutí potahu na konstrukci sedačky.

Přihlásit