Jak testujeme odstraňovače skvrn

V testu (převzato z magazínu TEST, nadace Stiftung Warentest): 5 univerzálních prostředků na odstraňování skvrn
Cena: v e-shopech a drogistických řetězcích v únoru 2009

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Odstraňování skvrn 55 %, šetrnost vůči barvám a tkaninám 15 %, balení 10 %, vlastnosti z hlediska životního prostředí 20 %.
  • Snížení hodnocení
    Při »uspokojivém« nebo horším odstraňování skvrn nemohlo být celkové hodnocení kvality lepší. Pokud bylo odstraňování bělitelných skvrn s podílem bílkovin, škrobů nebo olejů »nedostatečné«, mohlo být hodnocení skupiny zkoušek „odstraňování skvrn“ lepší jen o půl známky.
  • Odstraňování skvrn
    Testovalo se na bavlněných textiliích: barevné, bělitelné skvrny (čaj, káva, červené víno, šťáva z borůvek a třešní, banány, jablka, marmeláda), skvrny obsahující bílkoviny a škroby (omáčka na špagety, rajská, z pečeně, kari, dresing na salát, mléko/kakao, čokoládová zmrzlina, čokoládová pěna, tráva, krev, špenát), tukové, olejové a pigmentové skvrny (tuk na smažení, olivový olej, sádlo, použitý motorový olej, make-up, rtěnka, zahradní zemina). Navíc se testovalo odstraňování tukových, olejových a pigmentových skvrn z polyesteru.
    Dávkování: dle informací na obalech výrobků, praní: program pro bavlněné prádlo, 40 °C; pro srovnání sloužila praní s práškovým pracím prostředkem a tekutým (pro barevné prádlo).
  • Šetrnost vůči barvám a tkaninám
    Změny barevného odstínu: 14 barevných textilií převážně z čisté bavlny, deset pracích cyklů při 40 °C (s přihlédnutím k ISO-105-A05). Kontrola stavu tkanin.
  • Balení
    Pět odborníků posuzovalo čitelnost a úplnost spotřebitelských informací na obalech, otvírání a zavírání obalů a rovněž snadnost dávkování.
  • Vlastnosti z hlediska životního prostředí
    Zátěž pro vodní toky: druh a množství obsažených látek, které se dostávají do odpadních vod, výpočet podle expozice a účinku na organizmy žijící ve vodě. Složení (receptury) se hodnotila na základě kritérií pro evropské označení ekologického výrobku pro prací prostředky (2003/200/EG). Náklady na balení: druh / množství použitého materiálu, včetně množství odpadu.

Přihlásit