Jak testujeme pračky

V testu: 30 automatických praček. Test byl zaměřený na účinnost praní za použití dvou běžných pracích programů
Ceny: v e-shopech v lednu 2009

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Praní 55 %, (účinnost praní 70 %, účinnost máchání 20 % a čas 10 %), odstřeďování 10 %, spotřeba energie 10 %, spotřeba vody 10 %, obsluha 10 %, hluk 5 %.
  • Prací programy
    Pracím programem s největší vahou v hodnocení je dlouhý program pro praní bavlny při teplotě 40 °C. Pračka se plní maximální náplní deklarovanou výrobcem. Testuje se účinnost praní, máchání, odstře-ďování, spotřeba vody a elektrické energie. Pro měření spotřeby energie a vody se používá alternativní snížená náplň. Druhým pracím programem je syntetika, delší program určený pro praní syntetického a smíšeného prádla; tento program je nastavený na nižší otáčky při odstřeďování.
    U máchání se měří procenta zbytkové vlhkosti v prádle; 100 % je zcela mokré prádlo, 0 % zcela suché.
  • Prádlo a prací prostředky
    Používají se standardizované prací prostředky podle evropských norem.
    Pro programy na praní bavlny se používají bavlněné ručníky a povlečení, pro smíšený program povlečení a košile ze smíšeného materiálu bavlna / polyester.
    K měření účinnosti praní jsou používány speciální látkové pruhy se standardním zašpiněním: rez, minerální olej, olivový olej, arašídový olej, lanolin, krev, mléko, inkoust a saze. Účinnost praní se měří optickým přístrojem, účinnost máchání analýzou vody odstředěné ve speciální odstředivce.
  • Obsluha, hluk
    Jsou hodnoceny specialisty podle přesně daných kritérií, rozpracovaných na množství jednotlivých parametrů.

Přihlásit