Jak testujeme drony

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

  • létání: 30 %
  • fotoaparát a kamera: 25 %
  • baterie: 15 %
  • vlastnosti a funkce: 12,5 %
  • bezpečnostní prvky: 10 %
  • předletová příprava: 7,5 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Létání

Testovali jsme parametry, které souvisí s letovými schopnostmi dronu. Klíčové byly letové vlastnosti, kde jsme posuzovali let v bezvětří a při střední síle větru, přesnost a citlivost ovládání, možnost nastavení citlivosti ovládání a trimování, schopnost dronu plachtit ve chvíli, kdy pilot nedrží ovladač a také zda se páčky ovladače samy vracejí do neutrální polohy.

Dále jsme přihlédli i k záznamu dat při letu. Zkoušeli jsme, zda dron dovede nahrávat letová data, natáčí video i audio záznam, lze s ním streamovat video na internet, zaznamenává letová data v reálném čase a zda dovede streamovat video i audio záznam.

Poslední složkou naší letové zkoušky byl test letu v automatickém režimu. Zkoušeli jsme, zda lze dopředu naprogramovat trasu, po níž dron poletí, jak snadné je ji nastavit, jak přesně ji dron dodržuje a zda ji lze během letu přeprogramovat.

Fotoaparát a kamera

Kvalitu videozáznamu jsme testovali při nízkém osvětlení v interiéru a při dobrém světle v exteriéru. Venkovní zkouška videozáznamu byla klíčová a sestávala z hodnocení barevnosti a expozice, ostrosti, zrnitosti, stabilizace obrazu, míry digitálního šumu a celkového hodnocení kvality videa. U fotografií jsme velmi podobně posuzovali barevnost, ostrost, zrnitost, digitální šum a celkové hodnocení jejich kvality.

Zkouška při nízkém osvětlení se skládala z posouzení schopnosti kamery vypořádat se se špatně osvětleným prostorem, soumrakem či tmou. Zde jsme posuzovali nejen kvalitu videozáznamu, ale i snímků.

Kromě snímků při letu jsme otestovali i videozáznam a fotografie v laboratorních podmínkách.

Baterie

Testovali jsme výdrž baterie při plachtění ve výšce tří metrů nad zemí se zapnutým videozáznamem, dobu, než dron oznámí nízký stav baterie, čas nabití baterie a spotřebu energie nabíječky při nečinnosti (když je pouze zapojena do zásuvky, ale nenabíjí baterii).

Vlastnosti a funkce

Hodnotili jsme funkce a výbavu dronů v jednotlivých testovaných oblastech. Nejdůležitější byla kvalita konstrukce dronu a parametry kamery (možnost ovládat pozici kamery, rozlišení a princip upevnění kamery k dronu).

Dále jsme testovali přenosnost dronu (jaké má rozměry ve složeném stavu, zda se dobře přenáší, zda se prodává i s ochranným pouzdrem a pokud ne, jestli ho lze převážet i v krabici, níž se prodává), funkce dálkového ovládání (zda je součástí balení, nabízí obrazovku s přenosem videozáznamu, jeho ergonomii pro malé i velké ruce, zda ho lze pověsit na krk a zda k němu lze připevnit zařízení o velikosti smartphonu i tabletu).

Nakonec jsme hodnotili i extra funkce dronu: kroužení kolem pilota, následování pilota, funkci selfie, následování trasy mezi dvěma body a nastavení ovládání tak, aby dron reagoval podle polohy pilota.

Bezpečnostní prvky

V této zkoušce jsme posuzovali jak snahu výrobce informovat vás o bezpečnosti, tak samotné bezpečnostní prvky v dronu.

Hodnotili jsme, zda najdete v balení dronu informace a rady o bezpečnosti, nebo alespoň odkazy na internet, kde můžete takovéto rady najít. Také jsme ocenili to, pokud výrobce nabízí základní lekce létání s dronem, ať už v podobě videí, návodů, informací o legislativě spojené s létáním s dronem nebo alespoň odkazů na webové stránky, kde je možné si tyto informace přečíst.

Z praktických bezpečnostních prvků jsme hodnotili přítomnost a fungování tlačítka pro návrat domů v případě přerušení signálu mezi dronem a ovladačem nebo za nízkého stavu baterie. Dále jsme přihlédli k tomu, zda dron nabízí ochranné oblouky pro vrtulky, podporuje geofencing, no-fly zóny, zda vhodně upozorňuje na nízký stav baterie, zda nabízí na ovladači tlačítko pro nouzový režim a zda dokáže rozpoznat a vyhnout se překážkám.

Přihlásit