Jak testujeme bezdrátové reproduktory

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

  • kvalita zvuku: 65 %
  • obsluha: 20 %
  • provozní doba: 10 %
  • vybavenost: 5 %

Kvalita zvuku

Každý reproduktor jsme připojili ke zdroji zvuku a podrobili ho kombinaci subjektivních a technický testů kvality zvuku.

Poslechových testů se účastnila minimálně pětice zkušených posluchačů různého věku a hudebních preferencí. Hodnocení probíhalo při přehrávání série záznamů pokrývajících žánry populární hudby, jazzu, klasiky či mluveného slova.

Další část testu byla zaměřena na směrovost zvuku, tedy kvalitu zvuku při poslechu z různých úhlů, vzdáleností a výšek. Zkouška simuluje vliv pohybu posluchače vůči reproduktoru, např. při práci v kuchyni s přístrojem umístěním v rohu místnosti.

Měřili jsme také maximální dosažitelnou hlasitost, při které se neprojevuje zkreslení zvuku. Rovněž jsme zjišťovali, zda při bezdrátovém přenosu zvuku do reproduktoru nedochází k rušení signálu či degradaci kvality v závislosti na vzdálenosti od zdroje.

Obsluha

Posuzujeme počátečního nastevní reproduktoru včetně snadnosti a intuitivnosti vytvoření připojení, kvality a nápomocnosti návodu k použití. Dále hodnotíme běžné používání, tedy přehrávání hudby, používání tlačítek na přístroji apod. V potaz bereme též velikost, tvar a hmotnost reproduktoru s ohledem na přenositelnost.

Provozní doba

Měříme dobu přehrávání hudby při běžné hlasitosti s plně nabitou baterií.

Vybavenost

Zhodnocení výbavy, tedy mimo jiné, zda je reproduktor vodotěsný či voděodolný, jaké nabízí možnosti připojení (bluetooth, wi-fi, kabel), jestli nabíjí externí zařízení, umožňuje regulaci basů či výšek atd.

 

Přihlásit