Jak testujeme šampony

V testu (převzato z magazínu TEST, nadace Stiftung Warentest): 9 šamponů pro zvětšení objemu vlasů. Jako referenční vzorek byl do testu zařazen běžný šampon, který není deklarovaný jako šampon pro zvětšení objemu vlasů
Ceny: v maloobchodní síti v prosinci 2008

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Zvětšení objemu 45 %, péče o vlasy 40 %, aplikace 10 %, pokyny k užívání 5 %
  • Snížení hodnocení
    V případě, že bylo zvětšení objemu hodnoceno »uspokojivě«, celkové zhodnocení kvality nemohlo být lepší. V případě »uspokojivé« péče o vlasy mohlo být celkové zhodnocení kvality lepší maximálně o půl známky. V případě »dostatečného« hodnocení rozčesávání mohlo být hodnocení péče o vlasy maximálně o půl známky lepší.
  • Zvětšení objemu
    Kadeřníci i testující dobrovolnice posuzovali objem vlasů bezprostředně po aplikaci šamponu; v praktických testech byl objem vyhodnocován ještě zhruba po deseti hodinách. Navíc bylo stanovováno zvětšení objemu na přírodních Euro vlasových pramíncích pomocí digitální analýzy obrazu.
  • Péče o vlasy
    Dobrovolnice i kadeřníci hodnotili rozčesávání vlasů po umytí a vysušení, česání suchých vlasů, hebkost, tvarování účesu, lesk a statický náboj vlasů. Česatelnost byla stanovována na přírodních Euro vlasových pramíncích pomocí speciálních přístrojů pro měření síly v tahu.
  • Aplikace
    Dobrovolnice i kadeřníci posuzovali roztíratelnost šamponu ve vlasech, tvorbu pěny a vyplachování šamponu z vlasů. Pět osob testovalo otvírání a zavírání lahviček se šampony, odběr přípravku a rovněž praktičnost balení. 
  • Pokyny k užívání
    Posuzovány byly pokyny k aplikaci z hlediska jejich čitelnosti a přehlednosti.

Přihlásit