Jak testujeme vysavače

Ve společném mezinárodním testu pod vedením organizace STIFTUNG WARENTEST: 15 podlahových vysavačů, mezi nimi jedna konstrukční shoda.

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Vysávání 45 %, obsluha / ovládání 30 %, vlastnosti z hlediska životního prostředí 15 %, trvanlivost (životnost) 10 %.
  • Snížení hodnocení
    Pokud bylo vysávání »dostačující« nebo horší, nemohlo být celkové hodnocení testu lepší. Hodnocení skupiny zkoušek zaměřených na vysávání mohlo být lepší nejvýše o jeden stupeň než vysávání koberce. Pokud bylo vysávání koberců a tvrdých podlah »nedostatečné«, nemohlo být skupinové hodnocení lepší. Pokud byla schopnost zadržet prach »nedostatečná«, nemohly být vlastnosti z hlediska životního prostředí lepší. Vlastnosti z hlediska životního prostředí mohly být lepší nejvýše o dvě známky než spotřeba elektrické energie.
  • Vysávání
    Pohlcování prachu: V návaznosti na EN 60312 bylo vysáváno definované množství prachu jak z koberce Wilton, tak i ze stěn, hladkého tvrdého povrchu a ze štěrbin. Testy na koberci byly provedeny s novými a již naplněnými sáčky (100 a 400 gramů prachu DMT 8). Pokud byl objem sáčku nižší než 400 g, byl sáček naplněn tak, až podtlak činil 40 % výchozí hodnoty.
    Vlákna byla vysávána z koberce a čalounění.
  • Obsluha / ovládání
    Pět laiků mimo jiné hodnotilo: Vysávání na kobercích a hladkých podlahách, vysávání čalounění a schodů, regulaci sacího výkonu, kluznost vysavačů, výměnu sáčků a filtrů, ukazatel výměny filtru, montáž a demontáž, spínače, rukojeti, čištění hubic, přepravu a skladování, návod k použití.
  • Vlastnosti z hlediska životního prostředí
    Schopnost zadržovat prach: Měřil se obsah prachových částic ve vzduchu, který vycházel z vysavačů v průběhu vysávání koberce.
    Hluk: Zvukový výkon byl měřen při maximálním sacím výkonu na koberci a dále byl proveden subjektivní poslechový test pěti osobami při vysávání na tvrdé podlaze. Spotřeba elektrické energie: Měřila se spotřeba energie při vysávání koberců s bavlněným velurem, přepočtený na 10 m2.
  • Trvanlivost (životnost)
    Nárazová zkouška na prazích a sloupech (500 cyklů). Pádová zkouška kobercové/podlahové hubice (1200 pádů z výšky 80 cm). Zkouška kabelového navijáku a konektorů trysek (40 000 výkyvů s napnutým připojovacím hrdlem). Zmačknutí trubek, hadic a vedlejších vzduchových stavítek (10 s se zátěží 70 kg). Kromě toho byl proveden test trvalého provozu motoru v trvání více než 600 hodin a pádový test z výšky při nošení.

Přihlásit