Jak testujeme gramofony

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

  • kvalita zvuku: 60 %
  • obsluha: 25 %
  • technické testy: 15 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována a celkové hodnocení pak nemusí odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Kvalita zvuku

Poslechový test: pět odborníků nejrůznějších hudebních preferencí hodnotilo kvalitu zvuku v nerušené místnosti. Každou nahrávku před hodnocením kvality zvuku poslouchali pouze jednou. Hodnocení probíhalo na nahrávkách mluveného slova, klasické hudby, jazzu, popu, rocku a růžového šumu.

Obsluha

Odborníci bodovali výrobky v kategoriích jako je návod k použití, nastavení a běžné používání gramofonu - jak snadno se vinyl nasazuje a vyměňuje, jak snadné je nasazení raménka na desku, jak dobře se ovládají změna hlasitosti, regulace otáček (pitch control), přepínání rychlostí, nastavení přenosky či nastavuje správný přítlak. Hodnotila také snadnost údržby, tedy obtížnost čištění, výměna přenosky, kalibrace rychlosti otáček, případně přenositelnost.

Technické zkoušky

Hodnocení technických parametrů spočívalo v přístrojovém měření frekvenční odezvy s pomocí růžového šumu, zkreslení a kolísání zvuku, přeslechu (crosstalk), přítlaku přenosky.

Text „Jak testujeme“ zobrazuje nejnovější testovací program. „Jak testujeme“ pro výrobky testované podle starších testovacích programů naleznete u příslušného článku s testem.
 

Přihlásit