Jak testujeme chrániče zad pro zimní sporty

Jak hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

  • ochrana zad: 65 %
  • praktické zkoušky: 30 %
  • návod k použití: 5 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celková známka odpovídat váženému průměru hodnocení jednotlivých skupin zkoušek.

Ochrana zad

Test odolnosti proběhl podle normy EN 1621-2:2014. Chrániče byly na 24 hodin uskladněny při teplotě -10 °C. Pak na ně bylo spuštěno závaží o hmotnost 5 kg z výšky jednoho metru. Nárazů bylo u každého chrániče provedeno pět, a to vždy s úderem na jinou oblast chrániče. Po každém nárazu byla na podstavci, na nějž byl chránič připevněn, měřena zbytková síla nárazu v jednotkách newtonů. Pro splnění nižší třídy ochrany 1 nesmí podle normy průměr zbytkových sil z pěti nárazů přesáhnout 18 kN, přičemž ani pro jeden náraz nesmí být zbytková síla vyšší než 24 kN. Pro splnění vyšší třídy ochrany 2 nesmí průměr sil přesáhnout 9 KN, přičemž pro jednotlivý náraz platí horní limit 12 kN.

Praktické zkoušky

Tyto zkoušky se zaměřily na komfort a praktické vlastnosti při používání chrániče za běžných podmínek. Šest testujících (tři muži a tři ženy, aktivní lyžaři i snowboardisti) hodnotilo formou dotazníku praktické použití chráničů. Mezi kritéria patřilo nastavení popruhů a pásku, komfort, omezení pohyblivosti, stabilita upevnění chrániče, možnost vyjmutí ochranného panelu, pach a prodyšnost.

Návod k použití

Hodnocena přehlednost, čitelnost a velikost písma, grafické označení typu a parametrů chrániče dle normy EN 1621-2:2014, informace o údržbě, čistění či upozornění na možná poranění páteře.
 

Přihlásit