Jak testujeme kávovary

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení překapávacích kávovarů:

Senzorické hodnocení  20%, obsluha 25 %, teplota kávy 15 %, teplota kávy v termo konvici 10 %, účinnost extrakce 5 %, rychlost přípravy 5 %, spotřeba elektrické energie 5 %, odvápnění 10 %, návod k použití 5 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Senzorické hodnocení

Skupina 30 kvalifikovaných ochutnávačů kávy hodnotila pomocí slepého testu složky chuti typické pro tento nápoj, aroma a vzhled. Při přípravě bylo použito 50 gramů mleté kávy na litr vody. Pro všechny zkoušky byl použitý stejný druh mleté kávy a stejný typ filtrů kávy. Pokud byl přístroj vybaven nastavením aromatu, ochutnávali jsme dva šálky – jeden ze střední a druhý s nejvyšší intenzitou aromatu.

Obsluha

Hodnocení obsluhy zahrnuje všechny aspekty běžného používání přístroje: plnění zásobníku vody, manipulaci s držákem filtru, zapnutí a ovládání přístroje, viditelnost a srozumitelnost značek a symbolů, nalévání kávy, čistění a údržbu, uskladnění a také hlučnost.

Teplota kávy

Měřeno v středu konvice; v případě skleněné konvice měřeno ihned po uvaření a také 15 a 30 minut po uvaření a stání na ohřívací plotýnce. Pokud byl kávovar vybaven termo konvicí, měřeno ještě po 1, 2 a 4 hodinách po uvaření.

Účinnost extrakce

Sledována ztráta vody na cestě mezi zásobníkem a konvicí. Postup podle normy ČSN EN 60661. Použito minimální a maximální množství vody v zásobníku a poměr mletá kávy 50 g/l.
Dále testováno chování přístroje při maximálním množství vody v zásobníku a kávy ve filtru. Postup podle návodu k použití; pokud nebylo uvedeno max množství kávy, použili jsme 60g/l. Sledováno chování a efektivita filtrů a případné znečistění hotové kávy v konvici.

Rychlost přípravy

Postup opět podle normy ČSN EN 60661. Laboratoř měřila, za jak dlouho se nahřeje voda a dále dobu potřebnou k vyprodukování prvního šálku při minimálním i maximálním naplnění zásobníku vody.

Spotřeba elektrické energie

Spotřeba měřena při přípravě maximálního i minimálního množství nápoje, při půlhodinovém ohřívání konvice a v pohotovostním režimu.

Přihlásit