Jak testujeme vysavače

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

vysávání 60 %, filtrace prachu 10 %, hlučnost a spotřeba elektrické energie 10 %, obsluha 20 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Vysávání

Měření sacího výkonu probíhá podle normy ČSN EN 60312-1.

Vysávání prachu: definované množství prachu (DMT8) bylo vysáváno z koberce Wilton (střižené syntetické vlákno), z hladkých tvrdých podlah, z mezer a spár a také z rohů místnosti. Zkoušky na koberci provádíme jak s prázdnými, tak částečně naplněnými (400 gramy, 200 gramy a 100 gramy prachu) sáčky/nádobami, abychom mohli změřit, jaké množství nasbíraných nečistot v prachovém sáčku/nádobě ovlivňuje sací výkon vysavače.

Dále se na ploše 50x50 centimetrů vysávala syntetická vlákna simulující zvířecí chlupy "zašlapané" pomocí těžkého válce do koberce Wilton. Zkušební plocha se vysává podle vzorce "cik-cak" a po jednom "cik-caku" subjektivně hodnotí úspěšnost vysávání pět odborníků. Pokud vlákna nebyla z koberce vyčištěna, počítá se počet "cik-caků" potřebných pro dokonalé vysátí. Tah cik-cak je popsán v normě ČSN EN 60312-1.

Pokud je součástí balení hubice s rotačními kartáči vhodná pro vysávání koberců, provádíme s ní zkoušky vysávání také. Parketovou hubici určenou pro vysávání spárovaných tvrdých podlah netestujeme.

Filtrace prachu

Měření počtu prachových částic ve vzduchu vycházejícího z vysavače. Měříme částice o velikosti od 0,3 mikrometru až po 20 mikrometrů. Zkouška se opakuje dvakrát, trvá dvě minuty a každých šest sekund probíhá měření.

Zátěžový test

Simulace pětiletého provozu motoru po dobu 550 hodin se sníženým sacím výkonem o 20 procent (s přesně stanoveným harmonogramem provozu a odpočinku přístroje) a zkouška navíjecího systému napájecího kabelu (1000 cyklů).

Vztah k životnímu prostředí

Měří se akustický hluk vysavače při maximálním výkonu, s uzavřeným regulátorem přívodu vzduchu na držadle a s hubicí položenou na koberci. Měření probíhá podle normy IEC 60704-2-1 v místnosti s ozvěnou, kde rotuje mikrofon dokola kolem přístroje.

Spotřeba elektrické energie je měřena při vysávání koberce o ploše 10 m2.

Obsluha

Posuzovala se přehlednost a srozumitelnost návodu k použití, ovládání a transport vysavače, uskladnění, výměna sáčků, čištění prachových nádob a výměna filtrů. Dále byly brány v potaz praktické aspekty při vysávání, manipulace při vysávání pod nábytkem, na schodech, přístup k napájecímu kabelu, akční rádius (dosah vysavače) apod.

Přihlásit