Jak testujeme pánské holicí strojky

V testu (převzato z magazínu TEST, nadace Stiftung Warentest): 18 akumulátorových holících strojků.

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Holení 30 %, šetrnost k pokožce 30 %, obsluha 25%, vliv na životní prostředí 15 %.
  • Snížení hodnocení
    Bylo-li hodnocení kategorie zaměřené na holení »uspokojivé«, nemohlo být celkové hodnocení kvality lepší. U typu akumulátoru označeného jako »nedostatečný« mohlo být hodnocení skupiny zkoušek zaměřených na vliv na životní prostředí lepší maximálně o jeden stupeň. Byla-li stabilita hodnocena jako »dostatečná«, mohl být vliv na životní prostředí lepší maximálně o půl známky. Byl-li vliv na životní prostředí »dostatečný«, mohlo být celkové hodnocení kvality jen o půl známky lepší.
  • Holení
    Normální holení: 56 mužů se po přivyknutí holilo s každým strojkem dvakrát (2x 25 uživatelů rotačního / vibrujícího systému plus 6 mužů používajících mokré holení); 6 osob z nich si holilo třídenní strniště. Posuzovala se kvalita oholení tváře, místa nad horním rtem, brady a krku. Šetrnost k pokožce Posuzoval se pocit na pokožce, pálení, malá poranění a zčervenání pokožky.
  • Obsluha
    Pět testujících osob posuzovalo především manipulaci se strojky a jejich používání – zapínání a vypínání, výměna břitových hlavic, břitových fólií a příslušenství, nabíječka, jakož i používání zastřihovače delších vlasů či vousů (trimmeru). Počet možných oholení (po 5 minutách) na jedno nabití akumulátoru byl zjišťován až po třetím nabíjecím cyklu. Hlučnost (bez zapnutého zastřihovače i se zapnutým zastřihovačem delších vousů) byla měřena s ohledem na normu DIN EN 60704-2-8 ve vzdálenostech po deseti centimetrech a v jednom metru a byla rovněž subjektivně posuzována pěti osobami, stejně jako vibrace a ruční, respektive staniční čištění. Návod k použití posuzovali odborníci z hlediska jeho srozumitelnosti a úplnosti.
  • Vliv na životní prostředí
    Posuzování ohleduplnosti k životnímu prostředí u jednotlivých typů akumulátorů. Měření spotřeby proudu v režimu standby po dobití akumulátoru. Kontrola odolnosti vůči opotřebení / poškození provedena s ohledem na normu DIN EN 60068-2-32 v pádovém bubnu (5 pokusů simulovaným pádem z výšky 80 cm).

Přihlásit