Jak testujeme odšťavňovače

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Odšťavňování 45 %, obsluha 20 %, čištění 20 %, konstrukce a zpracování 5 %, hlučnost 10 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Odšťavňování

Testovali jsme schopnost přístrojů vyrobit pět typů džusů. U každého z nich jsme měřili objem získané šťávy, její pěnivost, zbytky ovocných vláken, usazeniny, chuť a čas potřebný k výrobě i následnému čištění.

Níže uvádíme soupis konkrétních džusů a množství a druh ovoce, které bylo k jeho výrobě použito.

Pomerančový džus: 5 pomerančů rozkrojených napůl

Jablečný džus: 5 jablek včetně slupky rozkrojených napůl

Energy mix: 2 hlavy fenyklu, 1 jablko, 1 mrkev, 1 malá červená chilli paprička

Džus z červené řepy: 1 červená řepa, ½ limety, 50 g špenátu, 675 g vodního melounu

Džus z jahod a granátového jablka: 225 g jahod, ½ granátového jablka (pouze semínka), 2 jablka včetně slupky

Čištění

V rámci testu čištění nás zajímalo, jak snadné či obtížné je přístroj po použití k výrobě konkrétních nápojů zbavit zbytků surovin a případných nečistot. Zajímalo nás, jak snadné je přístroj rozložit, zda v jeho částech nezůstávají zbytky ovoce a jak snadné je celkově přístroj čistit.

Hlučnost

Hlučnost byla u všech odšťavňovačů měřena v decibelech (db (A)) při nejvyšším rychlostním stupni ve vzdálenosti půl metru. Čím tišší přístroj byl, tím lepší hodnocení získával.

Obsluha

V rámci obsluhy jsme posuzovali srozumitelnost a kompletnost návodu k použití, snadnost sestavení přístroje a jeho plnění, kvalitu a praktičnost ovládacích prvků a možnosti skladování.

Konstrukce a zpracování

Hodnotí se celkové zpracování přístroje, bytelnost konstrukce a zasazení jednotlivých dílů. Stejně tak jsme se zaměřili i na kvalitu a umístění ovládacích prvků nebo odolnost proti poškrábání.

Bezpečnost

Kromě kontroly přítomnosti výstražných symbolů byla do testu bezpečnosti zahrnuta i hodnocení bezpečnosti spojené s používáním elektrického proudu. Všechny výrobky obstály; bezpečnost se na celkovém hodnocení nijak nepromítla.

Přihlásit