Jak testujeme mobilní telefony

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Telefon 20 %, obsluha 16 %, hovory a SMS 15 %,  fotoaparát 10 %, videokamera 5 %, hudební přehrávač 10 %, internet a e-mail 15 %, navigace 5 %, synchronizace a zálohování 4 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Poznámka

V průběhu roku 2014 došlo k revizi testovacího programu. Výsledky dříve otestovaných modelů jsme přepočítali dle upravených hodnotících kritérií. Jejich hodnocení se tak může od původní publikace v některých ohledech trochu lišit.

Telefon

Měření kvality příjmu signálu při držení telefonu v ruce u ucha, zhodnocení využitelné paměti a možností připojení, měření výdrže baterie v různých situacích a posouzení kvality vestavěných reproduktorů.

Obsluha

Posuzovány vlastnosti přístrojů důležité při každodenním používání: mimo jiné snadnost zadávání textu či pohyb v menu, dále mobilita telefonu (hmotnost, rozměry a tvar přístroje, možnosti uzamčení kláves a displeje).

Dále hodnocena kvalita displeje (rozlišení, kontrast a jas, čitelnost za jasného i nižšího osvětlení a při pohledu ze stran) a přesnost i citlivost dotykového displeje.

V rámci testu odolnosti byla posuzována odolnost vůči zmoknutí ve speciálním sprchovacím zařízení (vystavení dešti po dobu 5 minut), odolnost vůči pádu (vystavení 50 pádům z výšky 80 cm ve speciálním otočném bubnu), odolnost vůči poškrábání a také kvalita dílenského zpracování.

Hovory a SMS

Posouzení kvality zvuku při hovoru (tj. mikrofonu a reproduktoru telefonu), dále práce s kontakty, příchozími a zmeškanými hovory. Dále hodnoceno přijímání, čtení a psaní SMS a možnosti jejich třídění, mazání či archivování.

Fotoaparát

Kvalita snímků (ostrost, kontrast, barevná reprodukce) je testována za denního a nízkého osvětlení. Hodnoceno je rovněž zpoždění závěrky (doba uplynulá mezi stisknutím spouště a pořízením snímku) a prodleva mezi dvěma následujícími snímky, obsluha či možnosti fotoaparátu.

Videokamera

Hodnocena kvalita videa pořízeného za denního světla, kvalita zvukového záznamu a možnosti videokamery.

Hudební přehrávač

Kvalitu zvuku jsme posuzovali při poslechu hudebních ukázek s dodávanými i profesionálními sluchátky. Dále byla hodnocena obsluha a možnosti přehrávače či přenos hudebních souborů.

Internet a e-mail

U vybraných modelů je posuzována rychlost datového přenosu (stahování a uploadu dat) a obsluha prohlížeče, včetně zadávání adres a textu, funkce přibližování obrazu, navigace webovými stránkami, práce se záložkami, historií či více otevřenými panely. Dále hodnoceny možnosti prohlížeče jako kompatibilita s JavaScriptem či Flashem. Hodnotíme také snadnost nastavení e-mailového účtu a čtení, tvorby a správy e-mailů.

Navigace

Testováno pouze s navigací dodávanou při koupi. Posouzení navigace pro pěší, autonavigace (navigování s hlasovými pokyny), rychlosti nalezení satelitů, přesnosti určení polohy či hlasitosti reproduktorů při navigování.

Synchronizace a zálohování

Posouzení možností synchronizace a zálohování kontaktů, kalendáře či e-mailů, dále fotografií, hudebních a video souborů.

Přihlásit