Jak testujeme inkoustové tiskárny

Ve společném mezinárodním testu pod vedením STIFTUNG WARENTEST: 14 inkoustových tiskáren (formát A4).

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Tisk 40 %, náklady na inkoust 25 %, obsluha 15 %, mnohostrannost 15 %, vliv na životní prostředí 5 %.
  • Snížení hodnocení
    Skupinové hodnocení Vliv na životní prostředí nemohlo být lepší než hodnocení spotřeby elektřiny, pokud bylo pouze »dostatečné«. Byl-li vliv na životní prostředí »dostatečný«, bylo celkové hodnocení kvality sníženo o polovinu známky.
  • Zásadní kritéria testu
    Srovnávací subjektivní hodnocení zaměřené na kvalitu tisku, obsluhu prováděli tři odborníci zkušebního institutu.
    Tisk probíhal pod operačním systémem Windows XP na obvyklém, pro inkoustové tiskárny vhodném kopírovacím a také na výrobcem doporučeném papíře. Tiskárny, pro které je k dostání speciální příslušenství (např. fotoinkoust, média pro tisk fotografií), byly testovány s tímto příslušenstvím.
  • Tisk
    Tisk probíhal s různým rozlišením, hodnotila se jeho kvalita a rychlost. Text (černý): obchodní dopis ve standardním rozlišení na běžném papíře. Barva ve standardním rozlišení: graficky ilustrovaná tabulka na běžném papíře. Barva na speciálním papíře: stránka desktop-publishing ve vysokém rozlišení. Fotografie na fotografickém papíře: barevná fotografie, fotografie se stupni šedi a testovací vzorek v nejvyšším rozlišení.
  • Náklady na inkoust
    U každé tiskárny byly tiskem vyčerpány dvě inkoustové náplně a z nich pak vypočteny náklady na inkoust. Text (černý): dopis 1280 znaků v písmu Arial 12 v dopisní kvalitě. Grafika (barva): jedna strana formátu A4 s vybarvenými tabulkami a diagramy. Fotografie A4 (barva): dvě strany A4 vyplněné různými fotografiemi. Náklady byly počítány bez nákladů na papír.
  • Obsluha
    Příručka, online nápověda: aktuálnost, přehlednost, jazyk, úplnost, srozumitelnost (i menu na obrazovce a v online nápovědách). Uvedení do provozu: umístění, připojení, instalace softwaru potřebného pro provoz a základní nastavení ovladačů tiskárny. Obsluha, údržba: komfort při tisku na jednotlivé papíry, možnosti odkládání potištěných stránek, výměna spotřebovaných zásobníků (obtížnost, nebezpečí znečištění), přístupnost tiskárny při čištění a odstranění zmačkaného papíru.
  • Mnohostrannost
    Srovnávací hodnocení na základě důležitých výkonových parametrů a možností použití tiskáren. Hardware: například možnost výměny tiskové hlavy, jednotlivé zásobníky na barvu, kapacita automatického podavače papíru, potisk CD, duplexní jednotka, rozhraní. Ovladače, software: možnosti použití dodaného přídavného softwaru, rozsah funkcí ovladače tiskárny. Přímý tisk z digitálního fotoaparátu a paměťové karty: funkčnost při tisku bez připojeného počítače (mimo jiné využitelnost displeje, možnosti zpracování obrazu, kvalita tisku, podporované formáty paměťových karet, podpora PictBridge).
  • Vliv na životní prostředí
    Spotřeba elektřiny: příkon v režimu stand-by a ve vypnutém stavu (síťový přívod zapojen do zásuvky). Hluk: zkoušky poslechem během tisku a zatahování

Přihlásit