Jak testujeme mytí nádobí

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Mycí cyklus 60 %, délka mycího cyklu 8 %, spotřeba vody a elektrické energie 15 %, hlučnost 8 %, obsluha 8 %, zpracování 1 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě tedy nemusí celková známka odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Poznámka

V polovině roku 2014 došlo k revizi testovacího programu. Výsledky dříve otestovaných modelů jsme přepočítali dle upravených hodnotících kritérií, které jsou nyní o trochu mírnější. Výsledná známka a hodnocení jednotlivých zkoušek se tak může od původní publikace lišit - většinou je nové hodnocení o pár procent lepší.

Mycí cyklus

Při zkouškách kvality mytí a sušení nádobí se zaměřujeme pouze na dva programy - hlavní (někdy nazývaný automatický) a úsporný (ekologický, ekonomický, eco, atd.)

Mytí: nádobí je laboratorně znečištěno ovesnými vločkami, vejci, špenátem, máslem, margarínem, mlékem, masem, bramborovým škrobem, rajčatovým džusem, čokoládovým nápojem či čajem podle IEC 60436.2004. Náplň myčky (polévkové, mělké a dezertní porcelánové talíře, podšálky a šálky, sklenice, příbory, čajové a dezertní lžičky, misky a mísy, plastový box, nerezová pánev a pečicí nádoby) se rozdělí na tři části – v první nečistoty zasychají na vzduchu v běžném prostředí, ve druhé se zapékají v troubě při teplotě 80 °C (postup dle IEC 60436.2004), třetí část znečištěného nádobí se připeče v troubě při teplotě 120 °C a 160 °C. Část nádobí se do myčky vkládá bez znečištění.

Účinnost mytí se zjišťuje při třech mycích cyklech v obou mycích programech; nejsou-li výsledky srovnatelné, přidávají se další cykly. Použitý standardní mycí prostředek (IEC typ B).

Sušení: po dokončení cyklu zůstanou dvířka 30 minut zavřená, poté je hodnocena přítomnost kapek vody na každém kusu nádobí. Otevřou-li se dvířka automaticky, hodnocení probíhá taktéž po 30 minutách.

Délka mycího cyklu

Měření délky hlavního a úsporného mycího cyklu.

Spotřeba vody a elektrické energie

Kombinované hodnocení spotřeby vody a elektrické energie při použití hlavního a úsporného programu.

Hlučnost

Hladina hluku se měří sonometrem, přístrojem na měření akustického tlaku, který je umístěn ve vzdálenosti 1,2 metru před myčkou a 0,7 metru nad zemí. Vedle toho ještě hodnotíme každou myčku subjektivně, abychom případně odhalili nepříjemné zvuky, které myčky někdy vydávají. Vestavné myčky jsou při měření a posuzování hlučnosti kryté shora, zepředu a ze stran, aby se simulovaly reálné podmínky jejich umístění.

Obsluha

Hodnocení návodu k použití, obsluhy z hlediska každodenního provozu, tj. manipulace s dveřmi, zásobníky mycích a leštících prostředků a regenerační soli a koši na nádobí. Dále se například hodnotí čištění filtrů, samočisticí schopnost myčky, snadnost vkládání a vyjímání nádobí, umístění a viditelnost kontrolek.

Zpracování

Pracovníci laboratoře hodnotili dílenské zpracování jednotlivých součástí myčky - dvířek, dávkovače mycích prostředků, košů na nádobí, filtru nečistot, ostřikovacích ramen a ovladačů. Na škále od 5,5 (nejlepší) do 0,5 (nejhorší) udělovali body za bytelnost, odolnost a kvalitu.

Přihlásit