Jak testujeme péči o prádlo

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Praní 45 %, máchání 10 %, odstřeďování 10 %, délka pracího cyklu 5 %, spotřeba elektrické energie 12 %, spotřeba vody 3 %, hlučnost 5 %, obsluha 10 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Prací programy

Pracím programem s největší vahou v hodnocení je dlouhý program pro praní bavlny při teplotě 40 °C. Pračka se plní 80 % maximální náplně deklarované výrobcem. Druhým pracím programem je syntetika při maximální deklarované náplni – delší program určený pro praní syntetického a smíšeného prádla. Tento program má obvykle nižší otáčky při odstřeďování.

Test účinnosti praní je založen na ČSN EN 60456. Testuje se účinnost praní, máchání a odstřeďování, délka celého cyklu, spotřeba vody a elektrické energie. Při měření délky praní a spotřeby energie i vody se používá také alternativní snížená náplň (pouze 40 %).

Účinnost praní se měří optickým přístrojem, účinnost máchání analýzou vody odstředěné ve speciální odstředivce, účinnost odstřeďování srovnáním hmotnosti suché náplně a náplně po odstřeďování.

Hodnocení probíhá na základě průměrných hodnot zjištěných minimálně při třech testovacích cyklech, pokud se jejich výsledky výrazně liší, přidáme ještě dva další.

Hodnocení délky cyklu a spotřeby je založeno na přepočtu naměřených hodnot na jeden kilogram prádla, aby bylo možné spravedlivě srovnávat pračky s rozdílnou kapacitou.

Prádlo, nečistoty a prací prostředky

Používají se standardizované prací prostředky, které v testech pracích prostředků dosáhly dobrých výsledků. Pro programy na praní bavlny se používají bavlněné džíny a povlečení, pro smíšený program povlečení a košile ze smíšeného materiálu bavlna / polyester.

K měření účinnosti praní jsou používány speciální látkové pruhy se standardním zašpiněním, které se připevňují na výše zmíněnou testovací náplň. Nečistoty zahrnují směs krve, mléka a inkoustu, lanolin (kožní maz), olivový olej s černým uhlím, salátový dresing, víno, čaj, rtěnku nebo čokoládovou zmrzlinu.

Obsluha

Skupina odborníků hodnotí přehlednost, úplnost a srozumitelnost návodu k použití. Dále posuzují vkládání a vyjímání prádla včetně velikosti plnicího otvoru a snadnosti manipulace s dvířky, zpracování zásobníku na prací prostředky (včetně symbolů), přehlednost, srozumitelnost a kvalitu ovládacího panelu a nakonec snadnost údržby pračky (čištění filtru nečistot, dávkovače pracích prostředků či povrchu přístroje).

Hlučnost

Hodnocena je subjektivně skupinou expertů, kteří se zaměřují na hlasitost a přítomnosti rušivých zvuků (hvízdání apod.).

Přihlásit