Jak testujeme sušičky prádla

Podíl zkoušek na celkovém hodnocení

Přesnost sušení 10 %, rovnoměrnost sušení 10 %, mačkání prádla 5 %, délka programů 15 %, účinnost kondenzace 10 %, obsluha 20 %, spotřeba elektrické energie 25 %, hlučnost 5 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Přesnost sušení

Měření přesnosti: zbytková vlhkost se zjišťuje na základě rozdílu hmotnosti vlhkého a vysušeného prádla. Pro program „bavlna na uložení“ se používá standardní náplň podle IEC 61121 (prostěradla, ručníky a potahy na polštář), míra vlhkosti po skončení cyklu má být 0 %. Použita je 70% náplň pro daný program. Pro program „bavlna na žehlení“ má být konečná vlhkost 12 %. Náplň tvoří prostěradlo, potahy na polštář, bavlněná trika, džíny a utěrky. Pro program syntetika se používá maximální náplň složená z pánských košil ze směsového materiálu (bavlna a polyester) a z bavlněných povlaků na polštáře. Výsledná vlhkost prádla má být 1 %.

Rovnoměrnost sušení

Se stanovuje měřením odchylek ve zbytkové vlhkosti mezi jednotlivými kusy prádla po skončení sušení v programu bavlna na žehlení.

Mačkání prádla

Tři experti hodnotí známkami na škále od 1 do 5, jak snadno lze zmačkané vysušené košile s příměsí polyesteru vyžehlit.

Účinnost kondenzace

Měří, kolik procent vody z prádla se přesunulo do nádrže na kondenzát. Rozdíl mezi hodnotami ukazuje na únik vlhkosti do vzduchu v okolí sušičky. Měří se tak, že se zváží celý přístroj i s mokrým prádlem před zahájením cyklu a pak znovu na jeho konci. Čím větší rozdíl, tím horší známka za účinnost kondenzace.

Obsluha

Snadnost navolení správného programu, návod k použití, ale i obsluha bez čtení programu, vkládání a vyjímání prádla, manipulace a čištění filtru na žmolky, zásobníku na kondenzát a čištění kondenzátoru. Všechny položky mají mnoho dílčích podkategorií, ve kterých se hodnotí uživatelská přívětivost přístrojů.

Spotřeba elektrické energie

Výslednou celkovou spotřebu jsme přepočítali na 1 kilogram prádla. Program bavlna na uložení má v této zkoušce váhu 40 %, programy bavlna na žehlení a syntetika po 30 %.

Hlučnost

Hlučnost měří simultánně tři hodnotitelé, kteří posuzují hluk sušičky v její nejhlučnější fázi programu „bavlna na žehlení“ na škále od 1 do 5.

Přihlásit