Jak testujeme pánské holicí strojky

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení 
Holení 30 %, ochrana pleti 30 %, obsluha 20 %, odolnost 10 %, vztah k životnímu prostředí 10%.

Snížení hodnocení
Zní-li výsledek hodnocení skupiny zkoušek zaměřených na holení »uspokojivě« nebo horší, nemůže být celkové zhodnocení kvality lepší. Při hodnocení »nedostatečně« za odolnost může být celkové zhodnocení kvality maximálně o jednu známku lepší. Při »nedostatečně« hodnocených pádových zkouškách nebo odolnosti proti vodě nemůže být celkové zhodnocení skupiny zkoušek zaměřených na odolnost lepší.

Holení 
Pod dohledem odborníků si 33 mužů, uživatelů elektrického holicího strojku, v náhodném pořadí holilo každým strojkem polovinu tváře a druhou polovinu jiným přístrojem (Split-Face metoda). Každý z testovaných strojků použili dvakrát. Třídenní strniště si holilo 20 mužů. Byla hodnocena kvalita oholení na tvářích, pod nosem, na bradě a krku. Kvalitu hodnotili odborníci i laici. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny.

Ochrana pleti
Testující hodnotili pocit po oholení, pálení, drobná poranění a suchá místa na pokožce.

Obsluha 
Pět testujících a jeden odborník hodnotili návod k použití, zapínání a vypínání přístrojů, výměnu holicích hlav, příslušenství, nabíjení, ale také použití zastřihovače vlasů a vousů. Byl hodnocen počet pětiminutových cyklů holení při plném nabití baterie (po třech nabíjecích cyklech). Hlučnost byla měřena podle DIN EN 60704-2-8 v odstupu 10 cm a jednoho metru a také subjektivně hodnocena. Dále bylo hodnoceno čištění jednotlivých přístrojů v ruce, případně pomocí čisticí stanice.

Odolnost
Byla hodnocena pádovými zkouškami podle DIN EN 60068-2-32 (pět pádů z 80 cm výšky pomocí testovacího bubnu) a zkouškami těsnosti přístrojů ve vlažné a teplé vodě.

Vztah k životnímu prostředí 
Byla hodnocena ekologická přijatelnost použitých baterií, přítomnost polycyklických aromatických uhlovodíků v těle přístroje, kabelech a zástrčkách a spotřeba elektrické energie v režimu stand-by po úplném nabití podle IEC 62301.

Přihlásit