Jak testujeme letní pneumatiky

Podíl zkoušek na celkovém hodnocení

Mokrá vozovka 40 %, suchá vozovka 20 %, opotřebení 20 %, vliv na spotřebu pohonných hmot 10 %, hlučnost 10 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Mokrá vozovka

Jízdní vlastnosti: jízda na čas na 1900 metrů dlouhé dráze dlouhodobě vystavené neustálému dešti a subjektivní posouzení dvou jezdců.

Brzdění z rychlosti 80 km/h na 20 km/h na asfaltu a betonu dlouhodobě vystavenému neustálému dešti.

Aquaplaning na rovné vozovce: vozidlo vjede při kritické rychlosti, která je zjištěna před samotným testem, do úseku se souvislou vrstvou tekoucí vody o hloubce 7 mm; pouze levými koly. Na daném místě začne zrychlovat a zrychluje až do okamžiku, kdy kola ztratí přilnavost.

Aquaplaning v zatáčkách: testuje se na kruhové dráze o průměru 200 metrů dlouhodobě vystavené neustálému dešti. Na dráze je 20metrový úsek s tekoucí vodou o hloubce 4 mm. Vozidlo vjede při rychlosti  70 až 100 km/h do vody s konstantním natočením volantu a zvýší rychlost o 5 km/h.

Přilnavost v zatáčce: jízda po asfaltovém okruhu dlouhodobě vystavenému neustálému dešti, kdy se zjišťuje limitní přilnavost (adheze) pneumatik. Zaznamenává se čas na kolo.

Suchá vozovka

Subjektivní posouzení je prováděno dvěma zkušebními jezdci. Posuzují jízdní stabilitu a vlastnosti na vysokorychlostní dráze. Brzdění: na asfaltu z rychlosti 100 km/h na 0 km/h.

Opotřebení

Každá pneumatika ujede na zkušebním přístroji vzdálenost 5000 kilometrů, respektive 15 000 kilometrů ve zkušebním konvoji. Hloubka dezénu se měří pravidelně po ujetí určité vzdálenosti.

Vliv na spotřebu pohonných hmot

Měření spotřeby probíhá při konstantní rychlosti100 km/h na dvoukilometrovém okruhu.

Hlučnost

Zevnitř – subjektivní posuzování pojezdového hluku při jízdě na asfaltu a betonu a brzdění z rychlosti 80 km/h na 30 km/h; zvenku – subjektivní posuzování záznamu snímací hlavy (záznam pojezdového hluku na asfaltové dráze standardu ISO, v rychlosti 80 km/h s vypnutým motorem) a rovněž měření hluku v dB(A).

Rychlostní zkouška

Vysokorychlostní test na venkovním zkušebním stanovišti.

Přihlásit