Jak testujeme pokročilé fotoaparáty

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Jednoduché kompakty: kvalita snímků 40 %, kvalita videa 10 %, blesk 10 %, displej 10 %, obsluha 30 %

Pokročilé kompakty a systémové fotoaparáty: kvalita snímků 40 %, kvalita videa 10 %, blesk 5 %, displej 10 %, hledáček 5 %, obsluha 30 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Kvalita snímků

Hodnocena kvalita snímků pořízených v automatickém režimu. Testovací situace: exteriér za jasného dne; zátiší v interiéru se spoustou detailů; portrét za denního světla v interiéru s bleskem i bez blesku; dvě postavy snímané s použitím funkce detekce obličeje. Pokročilé fotoaparáty jsou navíc vystaveny rozšířenému obrazovému testu v náročnějších situacích: fotografování vysoce kontrastních objektů v manuálním režimu a za horších světelných podmínek. Barevná reprodukce hodnocena podle kalibračních tabulek i subjektivně. Dále posuzován jas, ostrost, šum a chování expoziční automatiky při focení za nízkého osvětlení. Hodnocena je také stabilizace obrazu.

Kvalita videa

Celková kvalita videozáznamu, ostrost, reprodukce barev, jas a kontrast při denním a nízkém osvětlení. Dále kvalita zvukového záznamu a případné rušivé hluky mechaniky autofokusu a zoomu.

Blesk

Testována celková kvalita, intenzita a použitelný dosah blesku. Dále funkce automatické adaptace intenzity.

Displej a hledáček

Porovnání obrazu v hledáčku, případně displeje s vyfotografovaným snímkem. Posouzení kvality hledáčku a displeje; jas, kontrast, barevná věrnost, zřetelnost při jasném i nízkém osvětlení.

Obsluha

Odborníci hodnotí návod k použití, obsluhu (vyjímání paměťového média, baterií, zapínání, vypínání, rychlost reakce), nastavení jednotlivých funkcí, kvalitu ovládacích prvků, zpoždění závěrky atd. U pokročilých modelů se hodnotí také obsluha manuálních funkcí.

Přihlásit