Jak testujeme elektrické zubní kartáčky

V TESTU: 4 akumulátorové elektrické kartáčky

  • PODÍL SKUPIN ZKOUŠEK NA CELKOVÉM HODNOCENÍ
    Odstranění plaku 50 %, šetrnost k dásním 5 %, obsluha 30 %, vztah k životnímu prostředí 15 %.
  • SNÍŽENÍ HODNOCENÍ
    Použití nikl-kadmiových článků bylo hodnoceno známkou »nedostatečná«; vztah k životnímu prostředí pak mohl být lepší nejvýše o jeden stupeň, celkové hodnocení kvality bylo o půl stupně sníženo. Hodnocení skupin zkoušek zaměřených na obsluhu nemohlo být lepší než hodnocení odstraňování plaku. V případě »dostatečné« délky provozu na jedno nabití baterie byla obsluha lepší maximálně o jednu známku. Bylo-li hodnocení skupin zkoušek zaměřených na obsluhu pouze »uspokojivé«, bylo celkové hodnocení kvality lepší maximálně o půl známky.
  • ODSTRANĚNÍ PLAKU (ÚČINNOST ČIŠTĚNÍ)
    Nejdříve každý zubní kartáček používalo po dobu dvanácti dnů 15 dobrovolníků, aby zvládli techniku čištění; za stejných podmínek byl testován ještě jeden klasický kartáček na zuby. Poté se na 48 hodin museli dobrovolníci vzdát veškeré hygieny dutiny ústní. Zkoušky účinnosti čištění elektrickými kartáčky následně probíhaly na klinice. Před čištěním i po něm byly pro konstatování redukce plaku šetřeny následující indicie: Quigley/Hein-Plaque-Index (QHI – zjišťování parametrů infekce Streptococcus mutans – nejčastější původce zubního kazu), modifikováno podle S. Turesky a Approximal-Plaque-Index, modifikováno podle J. Silness a H. Löe (srovnání účinnosti čištění zubů s pomocí Braun 3D Excel a ručního čištění). Statistické vyhodnocení metodou shlukové analýzy (cluster analysis).
  • ŠETRNOST K DÁSNÍM
    V rámci studie byla zjišťována eventuální poranění dásní s pomocí indexu SS. Dansera a kol. (Danser et al.,1998, J Clin Peridontol 25: 701 – 706). (Metoda sledování doby čištění ústní dutiny a rozprostření čistícího prostředku v ústní dutině.)
  • OBSLUHA
    Dobrovolníci, kteří se účastnili testu, a tři odborníci posuzovali návod k obsluze, čištění zubů (ovladatelnost a pohodlné držení v ruce, použití kartáčků na těžko přístupných místech, hluk a vibrace), výměnu kartáčků a čištění přístroje. Doba provozu byla stanovena za podmínek dlouhodobého zátěžového testu s plně nabitými bateriemi.
  • VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
    Životnost se testovala v dlouhodobé zátěžové zkoušce (2250 cyklů), při které se používala směs zubní pasty a vody. Cyklus se skládal z 4 x 2 minuty chodu, mezitím přestávka v trvání 1 minuty. Typ baterií byl hodnocen z hlediska šetrnosti vůči Životnímu prostředí. Změkčovadla s obsahem ftalátů nebyla v rukojetích kartáčků zjištěna.

Přihlásit