Jak testujeme pěnová tužidla

V testu (převzato z magazínu TEST, nadace Stiftung Warentest): 14 pěnových tužidel pro zvětšení objemu vlasů s extra silným účinkem.

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Styling vlasů 60 %, stav vlasů 30 %, aplikace 5 %, deklarace 5 %.
  • Snížení hodnocení
    Při »uspokojivém« nebo horším stylingu vlasů nemohlo být celkové hodnocení kvality lepší. V případě, že objem vlasů dopadl »uspokojivě«, nemohlo být hodnocení za styling lepší. Znělo-li hodnocení stálosti účesu »dostatečně«, mohlo být hodnocení za styling maximálně o 1,5 známky lepší.
  • Obecně
    Účinek stylingu (tvarování) vlasů se posuzoval v testu, který byl rozdělen na část profesionální a laickou. Nejdříve si dvacet dobrovolníků po dobu pěti dnů umývalo vlasy šamponem s nízkým obsahem pečujících složek; poté již byly vlasy svěřeny do péče profesionálů. Kadeřníci zhodnotili stav vlasů a pokožky hlavy, vlasy umyli a aplikovali na ně pěnová tužidla – vždy jeden přípravek na jednu polovinu hlavy, tj. dva testované výrobky na jednu hlavu.
    Do laické části testu bylo zapojeno 25 dobrovolníků, kteří vyzkoušeli všechna testovaná tužidla (pět dnů na jeden výrobek) a zkušenosti zapisovali do dotazníků. Testované výrobky navíc absolvovaly laboratorní zkoušky, které se prováděly na Euro-pramenech přirozených vlasů.
  • Styling vlasů
    Profesionálové – kadeřníci, kteří pracovali s dobrovolníky, posuzovali zpevňující účinek, objem vlasů a jejich tvarování a stálost účesu. Stejné posuzování probíhalo i v laboratoři na Euro-pramenech přirozených vlasů.
  • Stav vlasů
    Dobrovolníci i kadeřníci hodnotili pružnost a pevnost vlasů. Sledovali, jak snadno se mokré vlasy rozčesávají, zda se vysušené vlasy nelepí, netěžknou, neplihnou a nenabíjí statickou elektřinou.
  • Aplikace
    V profesionální a laické části testu se posuzoval odběr tužidel z obalů, vlastnosti pěny a chování tužidel při aplikaci (nanášení a rozptýlení po vlasech).
  • Deklarace
    Hodnotily se pokyny k aplikaci přípravků, srozumitelnost a čitelnost spotřebitelských informací.

Přihlásit