Jak testujeme elektrické sekačky

Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení

Sečení 50 %, obsluha 25 %, uživatelské pokyny 5 %, hlučnost 5 %, spotřeba paliva 5 %, zpracování 5 %, vybavení a rozměry 5 %

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Sečení

Zkoušky se skládaly ze sečení běžného trávníku, vlhkého trávníku, vysokého a drnovitého. Pro každý test byl vybrán pozemek rozdělený na různé úseky podle počtu testovaných sekaček tak, že každá sekačka sekala dva různé úseky přidělené v náhodném pořadí. Každý ze dvou testujících odborníků sekal s každou testovanou sekačkou alespoň jednou.

Běžný trávník: sečeno na jednolité ploše trávníku s běžnou travní směsí, pravidelně ošetřovaného. Před zkouškami je trávník posečen na výšku 25 mm profesionální sekačkou, sečení se provádí při výšce 40-50 mm na výšku 25 mm (či co nejblíže této výšce)Kvalita posečení je hodnocena bezprostředně a tři dny po posečení.

Vlhký trávník: hodnocení sečení vlhkého trávníku.

Vysoký trávník: hodnocení sečení trávníku s výškou 100 mm.

Drnovitý trávník: hodnocení sečení neudržovaného trávníku s výraznými drny a dlouhou trávou (cca 30 cm). Sekačky jsou při této zkoušce nastaveny na výšku sečení 60 mm (či co nejblíže této výšce). Hodnocení kvality posečení je prováděno druhý den po sečení.
Dále je hodnoceno ovládání sekačky na nerovném terénu a při seční na svažitém pozemku, účinnost mulčování a sběru posečené trávy.

Obsluha

Odborníci hodnotili praktické aspekty obsluhy od sestavení sekaček a uvedení do provozu přes nastavení výšky madel, startování, nastavení výšky sečení, ovládací prvky, ovládání při sečení a mulčování, práci se sběracím košem, skládání a skladování sekačky až po její údržbu.

Uživatelské pokyny

Hodnocení obsahu, přehlednosti a úplnosti uživatelských instrukcí.

Hlučnost

Měřena na místě obsluhy, navíc byla subjektivně posuzována ve vzdálenosti 10 metrů.

Zpracování

Hodnocení kvality zpracování a bezpečnosti podle ČSN EN 60335-2-77:2006 a ČSN EN 836:197.

Vybavení a rozměry

Hodnocení vybavenosti a rozměrů jednotlivých přístrojů.
 

Přihlásit