Jak testujeme vysavače

V testu (převzato z magazínu TEST, nadace Stiftung Warentest): 5 vysavačů, z toho 2 se prodávají v přímém prodeji.

  • Podíl skupin zkoušek na celkovém hodnocení
    Vysávání 45 %, obsluha / ovládání 30 %, vlastnosti z hlediska životního prostředí 15 %, trvanlivost (životnost) 10 %.
  • Snížení hodnocení
    Bylo-li vysávání »uspokojivé« nebo horší, celkové hodnocení kvality nemohlo být lepší. Skupina zkoušek zaměřených na vysávání mohla být hodnocena maximálně o jednu známku výše než odstraňování prachu z koberce. Celkové hodnocení kvality bylo v případě »dostatečných« vlastností z hlediska životního prostředí sníženo o půl známky. Pokud byly spotřeba energie či hluk přístroje hodnoceny jako »dostatečné«, mohla být skupina zkoušek zaměřená na životní prostředí maximálně o jednu známku lepší. Hodnocení »dostatečně« z dlouhodobého zátěžového testu motoru či »uspokojivý« výsledek z rázové a pádové zkoušky se odrazilo na hodnocení skupiny zkoušek zaměřených na životnost, jejíž hodnocení nemohlo být lepší.
  • Vysávání
    Pohlcování prachu: V návaznosti na normu EN 60312 se vysávalo definované množství prachu z koberců typu Wilton a Duracord, z tvrdých podlah, stěn a ze štěrbin. Zkoušky na veluru (Wilton) probíhaly s novými a částečně naplněnými sáčky či boxy (200 a 400 g prachu typu DMT8), na smyčkových kobercích (Duracord) s 200 g prachu. Když byla absorpční schopnost sáčku či boxu nižší než 400 g, byly naplněny tak, aby podtlak činil 40 % výchozí hodnoty. Vlákna se vysávala s 200 g náplní z koberců a čalounění.
  • Obsluha / ovládání
    Pět laiků posuzovalo mimo jiné vysávání koberců a hladkých podlah, čalounění a schodišť, regulování sacího výkonu, výměnu sáčků a filtrů i vyprazdňování prachových boxů, indikaci výměny filtru, montáž a demontáž, vypínače, rukojeti a čištění trysek, přepravu i úschovu přístrojů. Pojezd vysavače a ovládání kobercových hubic se hodnotily na koberci Wilton. Nastavování sacího výkonu se provádělo podle pokynů výrobců v návodech, regulace sacího výkonu byla nastavena na 50 %. Součástí zkoušek bylo posouzení návodu k obsluze.
  • Vlastnosti z hlediska životního prostředí
    Schopnost zadržovat prach: Měřil se obsah prachových částic ve vzduchu, který vycházel z vysavačů. Hluk: Měřil se akustický výkon při maximálním výkonu sání na koberci (ve smyslu normy EN 60704); dále byl proveden subjektivní poslechový test pěti osobami při vysávání tvrdé podlahy. Spotřeba proudu: Měřila se při vysávání velurového koberce. Cizorodé látky (polycyklické aromatické uhlovodíky a ftaláty): zjišťování přítomnosti a obsahu v rukojeti na přístroji, sací hubici a síťové zástrčce.
  • Životnost
    Nárazová zkouška na prazích a sloupech (500 cyklů). Pádová zkouška kobercové / podlahové hubice (1200 pádů z výšky 80 cm). Zkouška kabelového navijáku a upevnění hubice (40 000 výkyvů s napnutým připojovacím hrdlem). Tlak na trubky, hadice a vedlejší regulace vzduchu (10 s se zátěží 70 kg). Dlouhodobý test motoru (600 hodin).

Přihlásit