Jak testujeme letní pneumatiky

Podíl zkoušek na celkovém hodnocení

Mokrá vozovka 40 %, suchá vozovka 20 %, opotřebení 20 %, vliv na spotřebu pohonných hmot 10 %, hlučnost 10 %.

Limity hodnocení

Některá dílčí hodnocení mohou být limitována hraniční hodnotou. V takovém případě nemusí celkové hodnocení odpovídat váženému průměru dílčích hodnocení.

Mokrá vozovka

Jízdní vlastnosti: časové zkoušky a subjektivní posouzení na 1900 metrů dlouhé dráze dlouhodobě vystavené neustálému dešti. Brzdění na asfaltu a betonu dlouhodobě vystavených neustálému dešti z rychlosti 80 km/h na 20 km/h. Aquaplaning na rovné vozovce: vjezd do vodní nádrže o hloubce 7 mm a akcelerace. Aquaplaning v zatáčkách: na 200metrové kruhové dráze dlouhodobě vystavené neustálému dešti, na níž se vytvořila louže o hloubce 4 mm. Vjezd do louže s konstantním rázem volantu v rychlosti 70 až 100 km/h. Vedení vozidla do zatáčky: jízda po asfaltu dlouhodobě vystavenému neustálému dešti na čas.

Suchá vozovka

Subjektivní posouzení je prováděno dvěma zkušebními jezdci. Posuzují jízdní stabilitu a vlastnosti na vysokorychlostní dráze. Brzdění: na asfaltu z rychlosti 100 km/h na 0 km/h.

Opotřebení

Simulace 5000 kilometrů na zkušebním přístroji, respektive 15 000 kilometrů ve zkušebním konvoji. Měření hloubky profilu vždy na 24 místech pláště pneumatik.

Vliv na spotřebu pohonných hmot

Měření spotřeby při rychlosti100 km/h.

Hlučnost

Zevnitř – subjektivní posuzování pojezdového hluku při jízdě na asfaltu a betonu a brzdění z rychlosti 80 km/h na 30 km/h; zvenku – subjektivní posuzování záznamu snímací hlavy (záznam pojezdového hluku na asfaltové dráze standardu ISO, v rychlosti 80 km/h s vypnutým motorem) a rovněž měření hluku v dB(A).

Rychlostní zkouška

Vysokorychlostní test na venkovním zkušebním stanovišti.

Přihlásit